boekwerk van hun illustere voorvader vereeuwigd. Zij wekken de grootste nieuwsgierigheid en ook wel enig ontzag.
Het graf waar de familie gewetensvol voor zorgt ter bescherming van haar goede naam ligt pal tegenover dat van Paul van Ostaijen. Nooit bezoek ik het graf van Elsschot zonder naar dat van Van Ostaijen te kijken. Het zijn volstrekt verschillende graven, zoals het volstrekt verschillende mensen en volstrekt verschillende schrijvers waren. Wie van de twee was de grootste? Dat is de vraag. Het graf van Van Ostaijen is artistieker, dat van Elsschot lieflijker. Beide grootmeesters hebben nu ook een standbeeld in hun geboortestad. Die staan niet pal tegenover elkaar, maar wel in elkaars buurt. Naast dat van Van Ostaijen is op 11 mei 2006 een Turkse vrouw neergeschoten. Ze zat op een bank een boek te lezen en droeg een hoofddoek. De titel van het boek werd niet bekendgemaakt.
Elsschot is voor mij een liedje. ‘Ik wil deze nacht in de straten verdwalen, de klank van de stad maakt mijn ziel amoureus.’ Dat komt door Het Dwaallicht, waarvan ik alleen de titel ken. Ik zie Elsschot wandelen in de Lange Leemstraat, in de Lange Lozanastraat, in de Lange Gasthuisstraat, in de Lange Kongostraat, in de Lange Koepoortstraat, in de Lange Beeldekensstraat, in de Lange Altaarstraat, in de Lange Kievitstraat.
Wannes van de Velde zingt het liedje niet meer graag. Mensen willen altijd maar dat ene liedje horen, terwijl hij er zoveel andere heeft geschreven. Bij Elsschot is dat ook een beetje zo gegaan. Iedereen heeft het over Kaas en ook wel over Lijmen en Het Been, maar hij heeft zoveel meer geschreven. Denkt ge dat dat plezant is voor een kunstenaar om altijd op dat ene werk te worden vastgepind?
Elsschot is een straat, de Van Schoonbekestraat, een zijstraat van de Mechelsesteenweg, waardoor ik dikwijls naar de stad fiets. En altijd is er even de vraag of deze Van Schoonbeke dezelfde is als die uit Kaas en of straten naar personages kunnen worden genoemd en wat een eer dat voor een schrijver niet moet zijn.
Elsschot is de lijkwagen die in Lijmen en Het Been als ziekenwagen wordt gebruikt. En sindsdien de vraag die onopgelost is gebleven: of een lijkkist dan onhygiënisch is. Of er bacteriën uit kunnen springen die zich in de lijkwagen nestelen om vervolgens in grote geniepigheid het weerloze lichaam van een zieke binnen te dringen.
Elsschot is de dubbele s die een Nederlandse journalist in de intro van zijn interview met mij vergat. Hij vond mijn stijl niet onvergelijkbaar met die van ‘Elschot’. Met dubbele s, zei ik aan de telefoon nadat ik de tekst van het interview voor publicatie had nagelezen. Er bestond geen e-mail