collega's in Nederland en Vlaanderen hebben geschreven, en die over uitzonderlijk veel goede smaak en intelligentie beschikt, ik dus. Ik weet wat ik zeg.
Onlangs heb ik met enkele Nederlanders gepraat, na een literair forum, het waren dus authentieke literatuurliefhebbers, maar wat bleek: ze hadden nog nooit iets van Brakman gelezen. Zij kenden hem wel van naam.
Ik verzin dat niet. Wie over Nederlandse literatuur praat noemt altijd opnieuw dezelfde namen: Willem Frederik Hermans, Harry Mulisch, Gerard Reve en Jan Wolkers. Een enkele keer komt daar recent ook Maarten 't Hart bij, maar één keer is geen gewoonte.
Willem Brakman is nochtans een auteur die voor niet een van deze heren hoeft onder te doen. Maar niettegenstaande mijn aanbeveling wordt hij nooit tot het kopgroepje gerekend, minder hoog geprezen, minder gretig gelezen.
Nederland is een winters land.
Neem bijvoorbeeld eens een boek als ‘De Aanslag’ van Harry Mulisch. Ik heb in talrijke Nederlandse kranten en tijdschriften zoveel luidkeelse stukken over dat boek gelezen dat men er een voetbalterrein mee zou kunnen bedekken, een en al gejuich en getoeter. In het kerstnummer van ‘Vrij Nederland’ werd, zoals gebruikelijk, aan een groot aantal schrijvers en critici gevraagd wat zij de beste boeken van het afgelopen jaar vonden. De bibliotheek die aldus bij elkaar wordt bedacht is gevarieerd, maar dit nieuwe boek van Mulisch wordt toch 9 keer vernoemd. ‘De Poolse vlecht’ van Ritzerfeld eindigt tweede en wordt 6 keer vernoemd, ‘Een week-end in Oostende’ 2 keer. Mulisch schreef dus een meesterwerk. Ik dus op een drafje naar mijn boekhandelaar. Er mag geen misverstand over bestaan: een voortreffelijk boek is dat, prachtige roman, boeiend, helemaal niet dom wat Mulisch daar doet, maar het meesterwerk van de jongste jaren? Hoe komen ze erbij?
Is ‘De Junival’ van Jan Wolkers dan misschien een groots werk? Als je vele Nederlandse critici leest, kan daar geen twijfel over bestaan. Sorry, maar dat is deze novelle pertinent niet. Het is een erg leesbaar verhaal, maar niets meer.
Ik hou van Wolkers, ik heb veel respect voor zijn soms grandioze schrijftechniek, voor de kracht en de ‘drive’ van zijn stijl, maar dit is vast niet een van zijn betere produkten - misschien is het niet eens door hem, maar door zijn grootmoeder geschreven.
Waarom doen ze in Holland toch altijd zo druk en dik over bepaalde titels? De jongste boekwerkjes van Willem Frederik Hermans, die zou-