Varia
- In deze rubriek nooit eerder vertoond is het tijdschrift H.A.M., voluit Honest Arts Movement. Een nogal luxueus geval, uitgegeven door de gelijknamige v.z.w., waarvan diverse auteurs en kunstenaars deel uitmaken. De literaire redactie berust bij Willie Verhegghe en Frans Vyncke, de plastische bij Martin R. Baeyens en Herman Schepens, die ook coördinator is. Lid wordt men vanaf 400 fr. (tot 6.500 fr.). Secretariaat: Paviljoenweg 40, 9110 Gent. Het tot nu meest recente nummer van dit driemaandelijks blad (7de jrg., nr. 2, 1981) is een hulde aan Camille D'Havé.
- Eveneens nieuw op het programma is Hart-slag, nu al aan zijn 4de jaargang. Een jaarabonnement op dit eveneens driemaandelijks blad kost 450 fr. ‘Redaktionele korrespondenten’ zijn Johan Viaene en Eddy Devolder. Onderhavig nr. (4de jrg., nr. 1, juli 1981) is een wat wazige, edoch ludieke publikatie, met wat plastische kunst, wat strips en visuele poëzie.
- Ook nieuw hier is Creare, een tweemaandelijks tijdschrift, geleid door Willy Copmans, Fabriekstraat 5, 2440 Geel. Een abonnement kost 350 fr. Het is een verzorgde uitgave, waarvan het nr. 4 van de 10de jrg. (sept. 1981) gevuld is met werk van de redactie, naar aanleiding van het 10-jarig bestaan. Een kennelijk nogal streekgebonden, maar allerminst onsympathiek blad.
- Gezelliana (11de jrg., nr. 1, 1981) bevat twee bijdragen. R. Lagrain stelt ‘Een herontdekte zelfstandige publikatie van Guido Gezelle’ voor. Het betreft een gelegenheidsgedicht. J. Geens inventariseert en commentarieert ‘De Gezellestudie in 1978 en 1979’.
Het gespecialiseerde blad De negentiende eeuw (5de jrg., nr. 2, aug. 1981), een uitgave van de gelijknamige wetenschappelijke werkgroep, is dit keer helemaal gewijd aan de Nederlandse Taal- en Letterkundige Congressen in de 19e eeuw.
- In Streven (48ste jrg., aug-sept. 1981) schrijft Ludo Abicht over Nobelprijswinnaar ‘Czeslaw Milosz. Een Pools dichter in Berkeley’. Hugo Brems onderzoekt overeenkomsten en verschillen in betekenisvorming bij Cobra-schilders en experimentele dichters in ‘Verf is (g)een woord’. In het oktobernummer spelen twee overzichten van de roman tussen '70 en '80 op elkaar in. B.M. Salman stelt de zgn. Revisor-auteurs tegenover de realisten. Leo Geerts corrigeert dat beeld door aandacht te vragen voor enkele Surinaams-Antilliaanse auteurs, voor het taalpolitieke engagement van o.m. Robberechts en Vogelaar, voor een auteur als Brakman en enkele feministische auteurs.
- In Kultuurleven (48ste jrg., nr. 7, sept. '81) bespreekt J.J. Wesselo proza van o.m. L.P. Boon, R. van de Velde, Ger Verrips, L.H. Wiener, Alex