- De Brusselse Beursschouwburg start met een Beurskrant, ‘met nieuws over de programma's en activiteiten van Beursschouwburg, Kunst- en Cultuurverbond en Workshop’. Het is een verruimde voortzetting van de vroegere ‘Beursschouwburgberichten’.
Adres: A. Ortsstraat 22, 1000 Brussel.
- In Spiegel der Letteren (18de jrg., nr. 1, 1976) schrijft M. Rutten over de componenten van ‘De poëtiek van Martinus Nijhoff’. R. Bouckaert-Ghesquiere brengt een kritische analyse en evaluatie van de ‘Fenomenologie en rêverie bij Gaston Bachelard’.
- Even het bestaan signaleren van een blad Sirkulaire, van Toneelkring Streven en Kunstkring Sirkel te Mortsel. Het is al aan zijn 39ste nummer (7de jrg.) toe en staat onder redactie van o.m. Marc Bruynseraede. Een sympathiek, publiekgericht blad.
- De kroniek van J.J. Wesselo in Kultuurleven (4de jrg., nr. 8, okt. 1976) gaat over ‘vier vrouwenlevens’ in romans van J. Verstraete, R. Pieters en H. Mulisch.
- Drie nieuwe afleveringen van de V.W.S.-Cahiers: in nr. 60 (11de jrg., 1976) stelt Remi van de Moortel André Demedts voor. Het nr. 61 is samengesteld door Carmen Schepens-Maerten en gaat over de populaire romanschrijver Abraham Hans. ‘Westvlaamse inspiratie’ van Hendrik Conscience, door Joost Vanbrussel, is de titel van nr. 62.
- In Nova et Vetera (53ste jrg., nr. 6, 1976) publiceert F. de Schryver een opstel over ‘De twee werelden van Rochus’ (van F. de Pillecyn). J. de Piere analyseert beknopt maar verhelderend een van de mooiste gedichten van G. Achterberg: ‘Kleine ode aan het water’.
- N.a.v. de herdenking van de Pacificatie van Gent brengt Vlaanderen (25ste jrg., nr. 153, juli-aug. 1976) een nummer over ‘Pacificatie van Gent: glorie van de profane kunst’: weer prachtig geïllustreerd.
- Maatstaf (24ste jrg., nr. 8/9, aug.-sept. 1976) brengt een boeiend, heel diepgaand dubbelnummer over het anarchisme.
- Zopas verscheen het 5e Cahier Jean Ray (1976). Het is een jaarboek van de werkgroep Jean Ray, onder redactie van Jozef Peeters. De bedoeling is teksten van en over de auteur te groeperen en de Jean Ray-studie te stimuleren. Deze uitgave is ook een noodkreet. Wil de stichting haar werk verderzetten, dan is grotere verspreiding een dwingende noodzaak. Lidmaatschap: 150 fr. op rekening 001-0266614-37 van J. Peeters, Lobergenbos 27, 3200 Kessel-Lo.
- Roland Jooris publiceert als Kreatief-nummer (10de jrg., nr. 1, 1976) een map aantekeningen, knipsels, brieven, tekeningen e.d. van de kunstenaar René Heyvaert. Een boeiend artistiek, maar vooral ook menselijk document.
- In De Gids (139ste jrg., nr. 7, 1976) staan verzen van Sjoerd Kuyper en Wijnand Steemers. F.G. Droste schrijft ‘Over wreedheid, oorlog en taalgebruik’.
Hugo Brems