Avondland en al de Duitse Oswald Spenglers zwegen.
Het Romeinse wereldrijk, de Franse, Russische en Chinese revoluties waren geen mislukkingen. De geschiedenis van de geneeskunde, natuurkunde en andere exacte wetenschappen, techniek en handel, is een zegetocht. Is het werk van Bach, Mozart, Beethoven, Van Eyck, Titiaan, Rembrandt, Praxiteles, Michelangelo, Rodin, Shakespeare, Dante, Racine een mislukking? Is de mislukking van Napoleon en Hitler geen bevrijding?
Alle beschavingen die ooit bestaan hebben zijn inderdaad uiteindelijk ineengestort door de wapenen van sterkere vijanden, innerlijke ontkrachting en oorzaken die de geschiedenis niet kan achterhalen. De beschaving in haar geheel is desondanks voort- en vooruitgegaan. Zij volgt van af de prehistorie een lijn waarvan de golving nauwelijks te merken is en meetelt tegenover het gestadig versnellend stijgen.
Ze heeft nu de universaliteit bereikt. Ze kan niet meer in het ene land neergeslagen worden door een ander land dat ze op eigen grondgebied beter heropbouwt. Zou het schiereiland Europa ooit uit onmacht tot het gebied van vissers en boeren vervallen dat Hitler van de Britse eilanden wilde maken, dan zouden de kern en de werktuigen van de beschaving in Amerika, Azië, Afrika of Australië westers zijn zoals ze het daar tegenwoordig meer en meer worden: zin voor waarheid, zin voor het experiment, verantwoordelijkheidszin.
De bombardementen en de heropbouw van Duitsland en Viëtnam bewijzen dat onze beschaving zelfs met de modernste middelen niet meer kan vernietigd worden zoals die van Babylon, Ninive en Carthago, en dat ze waar ter wereld ook in een minimum van tijd al haar schroeiwonden kan helen.
Tijdens haar opgang van Neanderthal tot heden kwaakte bestendig een koor van klagers en onheilsprofeten dat nog in geen eeuwen zal zwijgen. Laat het waarschuwen voor de gevaren die vanzelfsprekend toenemen met onze kracht om ze te boven te komen. Je kunt nooit weten waar het voor kan zijn. Onze bevoegden weten dat onze geschiedenis in bedrieglijke schijn en details een verhaal van mislukte inspanningen en onvervulde verlangens is, maar in een diepere, wijdere kosmische zin een bliksemsnelle opgang. Dit toevallig en onvermijdelijk wonder (‘le hasard et la nécessité’) heeft zich vanzelfsprekend in het eindeloos heelal miljoenen malen voorgedaan, maar is er met dat alles nog zo zeldzaam in, dat nooit twee beschavingen elkaar zullen ontmoeten. Het zal niet helpen, maar doe toch maar de complimenten aan de Marsmannetjes en de snullen van de vliegende schotels. Zeg hun dat er in ons zonnestelsel geen tweede beschaving is te vinden en dat de ster die het dichtst bij ons zonnestelsel staat zestienhonderd jaar reizen aan lichtsnelheid van ons verwijderd is.
Gerard Walschap