Een moderne Münchausen
The Story of San Michele, by Axel Munthe
London, John Murray, Albemarlestreet, W.
Ook de boekbespreking dient actueel te zijn in onze tijd. Ik zou het daarom niet wagen nu nog met dit ‘oude’ boek (van April 1929) aan te komen, als het verschijnen van de 24ste Engelsche druk (om niet van die in vele andere talen te spreken), ongeveer twee jaar na de eerste, niet verlokte tot het opmaken van de balans van dit best-seller-succes.
Want laten we maar dadelijk vooropstellen dat dit boek als literaire verschijning minder belangwekkend is dan het maatschappelijk en psychologisch verschijnsel van zijn succes. Een reeks van critici heeft gepoogd een karakteristiek te geven van zijn bonte en barokke inhoud - niet altijd tot voldoening van den auteur zelf, zooals uit een voorwoord bij de latere drukken blijkt. Men heeft het een autobiografie genoemd. Mis, zegt de schrijver. ‘De memoires van een dokter’ - al weer mis. Jammer genoeg gebruikt hij de rest van dit voorwoord niet voor een uitleg van wat zijn boek dan wel wil zijn, maar alleen om de glanspunten ervan nog eens duidelijk aan te schrappen.
Op gevaar af van een dergelijke terechtwijzing bij het voorwoord van de 36ste druk - maar het ‘Critisch Bulletin’ is gelukkig nog geen groot Amerikaansch of Engelsch dagblad! - waag ik het erop te zeggen dat deze geschiedenis van San Michele mij onweerstaanbaar herinnert aan... Münchausen. Een moderne, een allround Münchausen. De oolijke man met de staartpruik had voor zijn opsnijderijen genoeg aan het terrein van het avontuur en de vaardigheid. Munthe onderscheidt zich op alle gebieden waar voor een hedendaagsch mensch wat te bewonderen valt, in wetenschap en kunst, sport en luxe, griezel en liefdadigheid, onafhankelijkheid van geest en hooge relaties. Hij is evenzeer wonderdokter (zoo'n tikje there-are-more-things-mystiek) als bekwaam exact medicus en eerlijk onthuller van het boerenbedrog der medische wetenschap, dierenvriend en menschenkenner, sportsman en wijsgeer, man van de wereld en wereldhervormer, realist, romanticus en slangenbezweerder, archeoloog en kunstkenner. Als hij in Parijs een gevierd modedokter is met wachtkamers vol Amerikaansche millionairs, vindt hij tegelijk tijd voor een uitgebreide armenpractijk, voor werk aan de ziekenhuizen en om op goede voet en in persoonlijke relatie te komen zoowel met de Fransche aristocratie als met een reeks van dieren in de Jardin Zoölogique (beide zooals bekend een tijdroovende bezigheid). Wanneer een edelmoedige gril