Lady Angela, die met de man (een would-be dichter) van een ander naar Palestina vertrekt waar zij met deze man (en een aanzienlijke voorraad sterke drank) in dure hotels leeft, maar hem niettemin uiteindelijk toch prijs moet geven.
William Golding/Foto: Mark Gerson.
In de ‘blurb’ kan men lezen, dat The Sum of Things een ‘magnifieke’ roman is, waarmee de auteur haar trilogie ‘triomfantelijk’ heeft voltooid. Deze laatste roman van Olivia Manning is echter geen boek waarover men in superlatieven schrijven moet, en het is dit, dit precies, wat ik hier zozeer waardeerde. De roman is met een rustige wijsheid en ironie geschreven. Er is steeds wat aan de gang, de lezer blijft geboeid, niet echter door spannende, dramatische gebeurtenissen en situaties, maar door de intelligentie waarmee alles is gadegeslagen en de gematigdheid en objectiviteit waarmee alles op papier is overgebracht. Als ik enige kritiek heb, dan betreft die kritiek het portretteren van Guy en Harriet Pringle. Deze Guy, met zijn vaste werkroutine en zijn verwaarlozing van zijn jonge vrouw, lijkt meer op een professor van een jaar of vijftig dan op een man van vijfentwintig, terwijl Harriet de objectiviteit, de gelatenheid en de wijsheid toont van een vrouw die vrij lang heeft geleefd en jarenlang allerlei soorten mensen heeft kunnen observeren, om tot haar evenwichtige oordelen te komen. Dat wil zeggen, zij lijkt veel op de nu helaas overleden Olivia Manning zelf.
De laatste keer schreef ik ook over Angus Wilson en zijn jongste roman, Setting the World on Fire. Om door deze 296 bladzijden tellende roman te komen vond ik niet bepaald gemakkelijk. Dit niet alleen omdat Wilson hier zo overdadig enthousiast over de barokke kunst en architectuur schrijft, maar ook omdat hij een haast hielenlikkende waardering lijkt te hebben ontwikkeld voor de rijke, oude, aristocratische Engelse familie en zijn (overigens denkbeeldige) 17e eeuwse huis in het hart van Londen, die onderwerpen van zijn barokkerige boek zijn geworden.
Het vreemde en verbluffende hiervan is dat deze familie juist uit het soort mensen lijkt te bestaan, dat vroeger het doelwit van Wilson's bijtende spot was. Weliswaar is hun portrettering in deze nieuwe roman niet van alle kritiek, satire en spot gespeend, maar niettemin...
Wat mij echter haast erger leek, was de bijna onbegrijpelijk onhandige structuur van de roman en de plotselinge uitbarsting van geweld aan het eind ervan (een onwaarschijnlijke poging, om het parlementsgebouw in de lucht te doen vliegen in de dagen vlak na de studentenopstand in Parijs in 1968).
De roman bevat weliswaar goed beredeneerde passages waarin voor de overlevering, de tradities en de waarden en wijsheid van de oudere generatie wordt gepleit, en hier en daar zal men sterk afkeurende uitlatingen tegenkomen over onnadenkende terroristische activiteiten, waarin de vernielende terrorist als de aartsvijand van de scheppende kunstenaar wordt voorgesteld. Het schijnt mij echter toe, dat de wijze waarop Wilson hier de kunstenaar schildert - voornamelijk door de figuur van de jonge erfgenaam Piers, die een wereldberoemde toneelregisseur wordt - geen aanbeveling van de kunst en haar beoefenaars vormt. Integendeel: dit stel zeer eerzuchtige en zelfgenoegzame, hyperesthetische kunstlieden vind ik onuitstaanbaar. Nergens konden ze bij mij zelfs maar een vleugje sympathie voor hun opvattingen en hun streven wekken.
Het ware, lijkt mij, beter geweest als Piers zelf en niet zijn jongere, rustiger en praktisch-denkende broer Tom het slachtoffer van het geweld van deze terroristen van karton was geworden. Maar ook deze jongere broer wordt door de auteur meer om zijn culinaire kunst dan om zijn bescheidenheid en levenswijsheid gewaardeerd. De lezer krijgt zelfs het menu van een door deze Tom ontworpen feestmaaltijd te lezen. Een absurditeit.
Ik geloof, dat ik thans een door een piepjonge auteur geschreven roman lezen moet. Als tegenmiddel.
Olivia Manning: The Sum of Things.
203 blz. Weidenfeld & Nicolson, Londen, 1980.
Angus Wilson: Setting the World on Fire.
296 blz. Secker & Warburg, Londen, 1980.