Schrijverscyclus
29 oktober
In de zaal ‘van Stolkweg 35’ te Scheveningen voort Adriaan van der Veen 29 oktober een gesprek met Marnix Gijsen. De winnaar van de Prijs der Nederlandse Letteren, die koningin Juliana hem 5 oktober j.l. op het Paleis op de Dam uitreikte, wordt ingeleid door Pierre H. Dubois.
Marnix Gijsen (sinds 20 oktober 75 jaar), is een van de grootste schrijvers in onze taal, een van de belangrijkste en veelzijdigste figuren in de Nederlanden.
‘Historicus, dichter, romancier, criticus (...), gotieker dan de kathedraal in Antwerpen’, aldus karakteriseerde L.J. Weldering hem, ‘een barokke verschijning als ambassadeur nieuwestijl (...) deftig ambtenaar, wellevend diplomaat, die beleefd maar ongemeen scherp zijn woord doet, dat zijn de vele facetten die Marnix Gijsen, prof. dr. J.-A. Goris, sedert zijn debuut als literator aan ons heeft vertoond.’
Als schrijver is na zijn vele bekende romans (Joachim van Babylon, Klaaglied om Agnes, De vleespotten van Egypte, Het Paard Ugo, enz.) de tijd van tetraite voor hem niet aangebroken. Een nieuwe, weer in Amerika spelende roman, De kroeg van groot verdriet, is net verschenen. Hij is bezig met een volgend boek, De loopgraven van Fifth Avenue. Mijn vriend de moordenaar wordt verfilmd, een televisiebewerking van Klaaglied om Agnes voorbereid.
Het gesprek met Van der Veen zal gaan over zijn Amerikaanse jaren, zijn jeugdland Vlaanderen, het redacteurschap van het tijdschrift Forum, zijn denkbeelden over literatuur en leven, enz. Voor vragen uit de zaal bestaat zoals altijd ruimschoots gelegenheid.
Inleider Pierre H. Dubois, redacteur kunst en letteren van Het Vaderland, is een van onze beste literaire essayisten. Na de oorlog debuteerde hij als romancier met Een vinger op de lippen. Een houding in de tijd, een bundel essays, werd een geloofsbrief van een literaire generatie die in de jaren vijftig naar de intelligente begeleiding in de kritiek zocht die Dubois in ruime mate gaf. Voor zijn veelgeprezen biografie van Marcelles Emants werd hem de Henriette Roland Holstprijs toegekend.
Adriaan van der Veen is de schrijver van een aantal romans en verhalenbundels, literair criticus en redacteur van het Cultureel Supplement van NRC-Handelsblad. Hij heeft jaren in Amerika gewoond, en doceerde Europese (waaronder Nederlandse) en Engelse literatuur aan San Francisco University in San Francisco. Zijn roman, Het wilde feest, dat als The Intruder in Engeland en Amerika verscheen, kreeg de Van-der-Hoogtprijs, voor Een Idealist ontving hij de Anna Blamanprijs. De Engelse vertaling van Doen Alsof koos Books and Bookman tot de beste Europese roman in vertaling van het jaar.
adriaan van der veen in gesprek met
MARNIX GIJSEN
inleiding: pierre h. dubois