Willem van Toorn: ‘bataafsche arcadia’
in vijftien jaar schrijverschap publiceerde willem van toorn twee romans, twee novellen en vier gedichtenbundels. een klein oeuvre, maar zeer zeker de moeite waard.
‘bataafsche arcadia’, de zojuist bij querido verschenen verhalenbundel vormt daar beslist geen uitzondering op. in 83 pagina's schildert van toorn een wereld vol tragikomische gebeurtenissen: de korte liefdes-affaire van één van de leiders van een kinderkamp en de latere cǫnfrontatie in amsterdam met zijn geliefde, die getrouwd blijkt te zijn, in het tweede verhaal ‘bezoek van wim’ wordt een ‘deftige’ familie in verwarring gebracht doordat een oude, reeds lang alleenwonende oom een onverwachte kamerhuurder introduceert, die doer hem meer als huisgenoot wordt beschouwd met alle vervreemding van dien,
in ‘de dood van oom eduard’ sterft de hoofdfiguur uit het tweede verhaal gekweld door grootheidswaanzin in een ziekenhuis temidden van een familie vol onbegrip,
het laatste verhaal ‘schöne grosse menschen, immer singen’ speelt zich af in tsjecho-slowakije; direkt na de inval van de russen en hun bondgenoten trachtten twee toeristen een dronken man te troosten, die na later blijkt aan de verkeerde kant heeft gestaan: voor de periode dubcek behoorde hij tot de geheime politie.
‘ze kunnen de kuil niet dichtgooien’, legde hij uit. ‘alles is bevroren. als steen. mogen wij u uitnodigen voor een kopje koffie. u heeft zoveel belangstelling getoond. misschien kunt u achter ons aanrijden.’ de auto die de kist had vervoerd, reed weg. de drie familieleden en de buurvrouw stapten in de tweede wagen. de jongetjes op het hek keken naar de auto's. een eindje verderop stond een man bij het hek. hij droeg een leren jek en had een been over het zadel van een rode bromfiets geslagen. hij draaide een sigaret en keek naar het graf. een man die uit de kerk was gekomen, spreidde er een groot stuk zwart plastic over uit, dat hij aan de hoeken met stenen verzwaarde. gusla en ik stapten in en reden achter de zwarte auto aan.
WILLEM VAN TOORN: ‘bataafsche arcadia’
querido 83 blz. 12.90 |
29 OKTOBER
in schrijverscyclus
MARNIX GIJSEN