Een bizondere aardglobe van Vingbomes 1668
Een Engelsche reiziger, Edward Brown, bezocht Holland in 1668. In zijn beschrijving van Amsterdam maakt hij melding van de bizondere gebouwen en noemt daarna de voornaamste straten. Dan gaat hij verder:
‘I saw a Globe to be sold, made by Vingbomes, between six and seven foot Diameter, valued at Sixteen thousand Guldens: The Meridian alone, being of brass, cost a thousand Guldens. The Globe is made of Copper-plates excellently well painted, with all the new Discoveries in it, as that of Anthony Van Dimons Land, found out 1642 in 42 degrees of Southern Latitude, and 170 of Longitude, those towards the North-west of Japan, and those places both about Nova Zembla, and also in the Tartarian Sea beyond the Streights of Voygats, New Holland, West-Friesland, Cape d'Hyver, etc.’
Dan haalt hij Martinière aan die in 1653 deze voorstelling in het Noorden bestreed in zijn werk: A voyage into the Northern Countries.
Zijn verhaal gaat daarna verder met de beklimming van den toren van de Oude Kerk.
De eerste druk van Brown's Travels verscheen in 1677. Ik gebruikte de editie van 1687 uit de Leidsche Universiteitsbibliotheek. Er bestaat ook een Hollandsche vertaling, die in 1682 verscheen.
Het is altijd de moeite waard iets over Vingboons te vernemen, want van het ontstaan van de verzameling van handschriftkaarten door hem geteekend weten we niets. Ik meen tenminste te mogen aannemen dat hier Johannes Vingboons bedoeld wordt. Opmerkelijk is dat Brown zegt dat de Globe te koop was, en uit zijn beschrijving ervan waarin de bizondere mededeeling over Van Diemensland met de juiste opgave van de geographische ligging, en over de landen ontdekt ten N.W. van Japan, maak ik op dat