Mededeelingen.
Levensberichten. - De onlangs verschenen bundel van de Maatsch. d. Ned. letterkunde bevat verscheidene levensberichten, die onze aandacht verdienen. Allereerst vier van godgeleerden, maar die tegelijk als letterkundigen en historici uitgemunt hebben: Joh. Dyserinck wordt uitvoerig in zijn rijk en veelzijdig levenswerk geschetst door J.C. Matthes; Jac. Craandijk, ook doopsgezind predikant, en ook in een veel ruimeren kring dan dien van zijn gemeente bekend door zijn litteraire werk, vooral door zijne nog steeds druk gelezen Wandelingen door Nederland, wordt ons afgeteekend door Jer. de Vries. Achter beide levensberichten vindt men met zorg bijeengebrachte bibliografische lijsten van ‘geschriften’. Niet minder belangrijk is het leven van den doopsgezinden hoogleeraar S. Cramer, door zijn opvolger W.J. Kühler geschreven; ook hierbij wordt een rijke lijst der geschriften gegeven, die evenals de levensbeschrijving zelve van een schat van weten en een rusteloos werken getuigt. En als vierde godgeleerde komt de Groninger hoogleeraar C.H. van Rhijn, door F. van Gheel Gildemeester herdacht, met een lijst die over een veel korteren tijd loopt dan de drie vorige, maar voor alle 38 jaren (1875-1913) een geheele reeks van titels brengt.
Dan volgt het leven van den algemeen beminden Groninger archivaris J.A. Feith, ook met eene zorgvuldige en zeer te waardeeren bibliografie. Vermelding verdient nog het korte levensbericht van den kinderschrijver F.H. van Leent door R.W. P. de Vries; hier is vooral de bibliografie van eigenaardige verdienste: een lijst van zeker wel 200 kinderboekjes, uitgegeven in de jaren 1865-1911. Teleurstellend zijn na dit alles de twee laatste levensberichten: dat van A.A. Vorsterman van Oyen verdient in 't geheel dezen naam niet; had het wellicht eigenaardige bezwaren een omstandig levensbericht te geven, dan had ten minste eene zorgvuldige en volledige lijst van werken waarde gehad, maar deze ontbreekt. Evenzoo het overigens met liefde geschreven levensbericht van Gerrit van Rijn; juist hier zouden we zoo gaarne eene goede bibliografie gezien hebben, maar de schrijver eindigt met de begrafenis en het toekomstige borstbeeld, en vergeet het voornaamste, de nagelaten geschriften.
Camille Vyt †. - In het Börsenblatt van 22 Nov.jl. maakt de Belgische correspondent Jos. Thron (Brussel) melding van het overlijden van den antiquaar Camille Vyt te Gent. De overledene bereikte den ouderdom van 54 jaar. Daar hij geen zoons heeft, zal het bedrijf verkocht worden.
J.W.E.