De Boekenwereld. Jaargang 24
(2007-2008)– [tijdschrift] Boekenwereld, De– Auteursrechtelijk beschermd
[pagina 2]
| |
Anna E.C. Harvey-Simoni (1916-2007)
| |
[pagina 3]
| |
Nederlands, of zoals het nu genoemd wordt de Dutch/Flemish section, een succes te maken. Vele literatuur-, boek- en andere historici kunnen verhalen van de welkome ontvangst die hen ten deel viel als ze de British Library bezochten en het geluk hadden door Anna bij de hand genomen te worden; een betere ambassadeur kon de bl zich niet wensen. Regelmatig mondde een introductie en rondleiding van Anna uit in een boeiend gesprek over boeken en boekgeschiedenis, soms zelfs in vriendschap en jarenlange correspondentie, nee, geen e-mail, ‘echte’ brieven. Zo ook met ondergetekende, zij het deze keer niet met een begin in de bl, maar met een bijeenkomst van de Bibliographical Society waar een lezing gegeven moest worden.Ga naar eind2 Twee nerveuze onderzoekers werden daar door Anna op hun gemak gesteld bij een kopje thee vooraf met een paar vriendelijke vragen over bekenden in Nederland en over het onderzoek, met daarbij de verontschuldiging dat ze niet de hele avond kon blijven omdat ze nog een treinreis van drie uur voor de boeg had naar huis. We beloofden haar de tekst van de gehele lezing op te sturen en dat was het begin van een vooral boekhistorische, maar ook persoonlijke briefwisseling. Anna bleef graag op de hoogte van het reilen en zeilen van boekhistorisch Nederland, van lopend onderzoek en het werk bij de stcn, maar ook van kleine persoonlijke zaken; een vakantie, een museumbezoek, de tuin of een opknapbeurt van de schuur met het lekkende dak.
Alhoewel Anna in 1981 officieel met pensioen ging, betekende dat geenszins een breuk met haar werk - ze was nu eenmaal niet iemand om stilletjes in een stoel te blijven zitten. In 1975 was reeds verschenen Publish and be free: a catalogue of clandestine books printed in the Netherlands, 1940-1945, in the British Library, maar nog vele jaren na haar pensionering kwam ze diverse malen per week naar de bl om te werken aan haar ‘AMO’ (Anna's magnum opus), oftewel de Catalogue of books from the Low Countries 1601-1621 in the British Library, uitgebracht in 1990. Ook continueerde zij haar vertaalwerk, onder andere voor Quaerendo en het schrijven van recensies en artikelen.Ga naar eind3 In 2003 kwam haar werk uit over de rol van Henrick van Haestens in de verslaglegging rond het beleg van Oostende, The Ostend Story, een samengaan van historisch, boekhistorisch en literatuurwetenschappelijk onderzoek. Gedurende haar hele leven heeft Anna altijd bewondering en waardering geoogst voor haar inzet, haar kennis, haar betrokkenheid en niet in de laatste plaats haar vriendschap. Ook van officiële zijde is waardering niet uitgebleven; in 1998 werd zij benoemd tot Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw, in 1999 tot ereburger van Genua en in 2000 verkreeg ze het eredoctoraat van de universiteit van Genua.
Maar Anna bleef gewoon Anna en had naast haar ‘werk’ ook een drukbezet privéleven met haar man Bill Harvey, zoals de correspondentie en bezoekjes van en aan familie en vrienden over de hele wereld, haar belangstelling voor vogels, de wandelingen in de natuur, en nog veel meer. De laatste jaren werden haar bezoekjes aan de bibliotheek teruggebracht tot een vaste dag per week, de dinsdag, een dag waarop vrienden en collega's haar wisten te vinden in het hoekje van de ‘Rare Books reading room’ dicht bij de bibliografische naslagwerken. Als ik zelf voor onderzoek in Londen moest zijn, was een afspraak met Anna op de dinsdag vaste prik waarbij de lunch- of koffiepauze steevast uitliep op zeer geanimeerde bijpraatsessies met over en weer de laatste (onderzoeks-)nieuwtjes. Al een flink aantal jaren voor haar overlijden was Anna begonnen aan het identificeren van de titels in de Radermacher veilingcatalogus,Ga naar eind4 een heidens karwei waar haar bibliografische kennis vergaard in de halve eeuw na haar aantreden bij de bl goed van pas kwam. Gewapend met strookjes papier, een voor elke te identificeren titel, bracht ze dagen door in de bibliotheek | |
[pagina 4]
| |
op zoek naar een obscure verwijzing of de ontrafeling van een bibliografische onduidelijkheid. Computers zeiden haar niet veel en internet bleef een onbekend hulpmiddel, maar als vervanging van een typemachine deed een computer goede dienst, zeker toen de laatste jaren het schrijven steeds moeilijker werd door het beven van haar hand. Tot haar grote frustratie belemmerde haar lichamelijke gezondheid het haar het laatste jaar om nog naar de bl te komen en heeft ze het werk aan de veilingcatalogus niet helemaal af kunnen maken. Een papieren uitgave zal waarschijnlijk een onvervulde wens blijven, maar om het al gedane werk niet verloren te laten gaan, is een website gemaakt van de catalogus met de door Anna gevonden identificaties.Ga naar eind5 Anna Harvey-Simoni krijgt een eredoctoraat van de Universiteit van Genua (2000)
Natuurlijk gaat Anna de geschiedenis in als een gedegen bibliografe met een speciale belangstelling voor de Engels-Nederlandse betrekkingen door de eeuwen heen, als iemand met een uitzonderlijk talent voor het achterhalen van obscure feiten en als iemand die een aantal uitstekende boeken heeft geproduceerd waar velen van ons al vaak hun voordeel mee hebben gedaan en ongetwijfeld ook nog vaak zullen doen. Maar ze zal ook in de herinnering blijven vanwege haar enthousiaste en warme persoonlijkheid, haar humor en haar immer aanwezige bereidheid om kennis te delen en mensen wegwijs te maken of bij anderen te introduceren. En zeker niet in de laatste plaats als een heel goede en hartelijke vriendin met wie het heel plezierig corresponderen en converseren was. We zullen haar missen. |
|