Maar er was toch heel wat te genieten. De catalogus zag er prachtig uit: lange beschrijvingen, veel illustraties, voor het merendeel in kleur. En veel beschrijvingen waren doorspekt met citaten van mevrouw Manteau, deels door antiquaar Piet van Winden zelf opgetekend. En er werd natuurlijk een mooi overzicht geboden van de Vlaamse literatuur vanaf de jaren dertig, met als rode draad het uitgevershuis van Angèle Manteau.
Er was vooral veel belangstelling voor de boeken van Jeroen Brouwers, veelal voorzien van een persoonlijke opdracht van de auteur. Aardige boeken, waar antiquariaat AioloZ reële richtprijzen aan had gekoppeld. Helaas, het publiek liet zich gek maken. Brouwers' eerste roman, Joris Ockeloen en het wachten uit 1967, voorzien van een mooie opdracht aan de uitgeefster, zonder opdracht trouwens een boek van
f 30, -, werd na de inzet van f 150, - afgeslagen op 11.000 Belgische Frank, inclusief opgeld zo'n f 735, -. En Groetjes uit Brussel, ook met opdracht, bracht zelfs f 930, - op, terwijl dat boek met een dergelijke opdracht in een antiquariaatscatalogus een vaste prijs van f 200, -, hooguit f 250, - zou hebben gekregen. Maar als de veilingkoorts eenmaal toeslaat is het publiek verloren. ‘Ik wil ook een boek uit de bibliotheek van mevrouw Angèle Manteau!’ zag je iedereen denken. ‘Bij voorkeur iets van Jeroen Brouwers!’ En wat kan het dan schelen om bijna zevenhonderd gulden te betalen voor een exemplaar van de paperback Kladboek uit 1979, voorzien van een korte opdracht van de auteur? Een écht uniek en ontroerend lief document, een prachtige potloodtekening van Brouwers uit 1985 met de aantekening: ‘Lieve Angèle, dit heb ik zitten droedelen toen wij gisteren ons telefoongesprek voerden. Zo zie je, hoe gekruld je in mijn gedachten bent...,’ was met f 585, - eigenlijk heel redelijk betaald.
Een andere opvallende opbrengst gold voor een eerste druk van De avonden, de debuutroman van Gerard Reve, toen nog Simon van het Reve, uit 1947. Een exemplaar zonder stofomslag kost in het antiquariaat ongeveer f 300, -. Exemplaren mét stofomslag zijn vanwege de tere papiersoort van dat omslag vrij zeldzaam en kosten, afhankelijk van de staat, tussen de f 800, - en f 1300, -. Angèle Manteaus exemplaar was voorzien van dat stofomslag en was in goede staat, maar bepaald niet zo mooi als de beschrijving in de catalogus ons toeriep: ‘Uitzonderlijk fraai exemplaar, een van de best bewaarde die we ooit zagen.’ De inzet van f 700, - was redelijk, de opbrengst van ruim f 2500, - (inclusief kosten) echter volstrekt ridicuul.
Nog iets aardigs: een handschrift van een artikel van de inmiddels grotendeels vergeten auteur Marnix Gijsen, evenals Angèle Manteau trouwens tijdens zijn leven door de Belgische overheid in de adelstand verheven. Het artikel, geschreven rond 1980, is getiteld ‘Homo's zijn zieken’ en bevat leuke uitspraken als ‘We weten dat homofilie een ziekelijk seksuele afwijking is’ en ‘Ik heb ontslag genomen uit een kring in wiens maandblad men regelmatig “gezellige” samenkomsten voor homo's aankondigde.’ En de baron eindigt met de uitsmijter ‘met de rug tegen de muur’. Een sinds kort ook verzamelend antiquaar betaalde met plezier f 650, - voor deze blinde haat.
Nader beschouwd was het een slimme zet van antiquariaat AioloZ om geen antiquariaatscatalogus van de collectie te maken, met vaste prijzen, maar om de opbrengsten aan de grillen van het publiek over te laten, middels een veiling. De kwaliteit van Angèle Manteaus bibliotheek was niet van dien aard dat een antiquariaatscatalogus gegarandeerd tot een daverend succes zou hebben geleid. Daarvoor zat er te veel kaf tussen het koren. Via een dergelijke catalogus zou misschien dertig procent van de aangeboden boeken zijn weg naar verzamelaars hebben gevonden. Maar nu er een veiling werd georganiseerd, publicitair gesteund door de hele Vlaamse en Nederlandse pers, kregen veel verzamelaars onbewust het idee dat ze iets zouden missen als ze niet minstens één lotje uit die veiling zouden kopen. En dat had tot gevolg dat zelfs de meest banale boeken (wie koopt er romans van Willy Corsari op een veiling?) hun weg naar het publiek vonden: vrijwel alle van de 471 lotnummers werden succesvol afgeslagen. En dat is natuurlijk voor eventjes mooi voor de veilinghouder, maar het pleit niet in alle opzichten voor de verzamelaar. Daarom hoop ik dat dit initiatief van antiquariaat AioloZ niet al teveel navolging krijgt: geen enkele verzamelaar is op den duur gebaat bij zo'n instabiel prijzencircus als een veiling soms kan zijn. Het is belangrijk dat een verzamelaar betrouwbare contacten heeft die de realiteit niet uit het oog verliezen. En daarom heeft hij soms antiquaren nodig om hem bij de les te houden. Of, nog belangrijker: om hem het plezier in het verzamelen te laten behouden. Want dat is toch het allerbelangrijkste.
Fokas Holthuis