een beschadigd frontispice, ging voor f 2.600 naar een uitgeslapen handelaar.
In de afdeling prenten zorgde een zestiendeeeuwse plattegrond van Amsterdam voor een verrassing. Deze oorspronkelijk op twaalf afzonderlijke bladen gedrukte kaart, in 1544 door Cornelis Anthoniszoon uitgegeven, miste niet alleen één blad, maar was daarnaast ook nog door een restaurator flink onder handen genomen. Niettemin werd het geheel voor f 16.000 toegeslagen aan een particuliere verzamelaar (richtprijs f 3.000). De ets van Rembrandt getiteld The flight into Egypt: Crossing a brook uit 1654 vond geen koper (richtprijs f 40.000).
Zoals gezegd bestond ongeveer een vierde deel van de boekenveiling uit oude drukken. Bij 109 van de 303 aangeboden antieke werken werd in de beschrijving aangegeven dat het ofwel om een scarce (26x), rare (60x), very rare (17x), extremely rare (5x) dan wel unique (ix) exemplaar ging. Soms werd hieraan nog de opmerking toegevoegd not sold on the continent since. Correcter lijkt me om dit laatste te vervangen door not recorded in the Jahrbuch der Auktionspreise.
Immers dit geraadpleegde naslagwerk beperkt zich tot de belangrijkste Duitse, Nederlandse, Oostenrijkse en Zwitserse veilingen en laat de Belgische, Franse, Italiaanse, Spaanse of Scandinavische veilingen geheel buiten beschouwing. Maar dit terzijde.
Als startschot voor de slotzitting fungeerde een beeldschoon manuscript uit de tweede helft van de vijftiende eeuw. Uit dit getijdenboekje was één van de verluchte initialen gekozen voor de illustratie op de achterkant van de catalogus. Voor dit vermoedelijk in Oost-Nederland of Noord-West Duitsland gemaakte handschrift betaalde een schriftelijke bieder f 11.000 (richtprijs f 4.000).
In een afzonderlijke rubriek kwamen vervolgens dertig zestiende-eeuwse werken voor het voetlicht. Een fraaie blindgestempelde band, gedateerd 1536, kreeg een afbeelding in de catalogus. Deze door Erasmus bezorgde uitgave van De rebus gestis Alexandri Magni regis Macedonum van Quintus Curtius Rufus, gedrukt in Antwerpen in 1531, ging voor f 3.700 naar een Vlaamse handelaar. Dezelfde koper legde ook de hand op een zeldzame eerste uitgave van een theologisch werk van de zestiende-eeuwse Vlaamse dominicaan A. Topiarius. Dit volgens de handboeken pas tweede bekende exemplaar, in 1566 door Plantijn uitgegeven, werd verkocht voor f 2.800 (richtprijs f 2.500). Een Nederlandse antiquaar slaagde erin de hand te leggen op het zeldzame Sacramentorum brevis elucidatio van Eustachius de Zichenis (1482-1538). Deze eveneens Vlaamse dominicaan was één van de eersten die zich in geschrifte tegen Luther keerde. Voor het in Antwerpen in 1523 verschenen exemplaar werd f 4.300 betaald (richtprijs f 4.000).
Zeer bijzonder was een uitgave van Petronius' Satyricon uit 1677. Het exemplaar was afkomstig uit de bibliotheek van Constantijn Huygens blijkens zijn handtekening op de titelpagina en een handgeschreven opdracht aan hem persoonlijk van de tekstbezorger J. Boschius. Dit in rood marokijn gebonden kleinood ging naar een particuliere verzamelaar voor f 2.400 (richtprijs f 2.000). Een Nederlandse vertaling van de Metamorphoses van Ovidius, in 1779 in twee delen verschenen en geïllustreerd met 140 gravures, wisselde voor f 2.900 van eigenaar (richtprijs f 1.200).
Het verzameld werk van P.C. Hooft, uitgevoerd in vijf maagdelijke perkamenten foliodelen, verdween voor f 4.400 naar een schriftelijke bieder (richtprijs f 4.000). Een niet zo vaak aangeboden tweede druk uit 1698 van Het voorhof der ziele [...] van de dichter en boekhandelaar Frans van Hoogstraten, voorzien van zestig gegraveerde emblemen van Romeyn de Hooghe, werd gekocht door een antiquaar voor f 3.900 (richtprijs f 2.000). Dezelfde handelaar kwam ook in het bezit van de zeldzame Nederlandse vertaling uit 1735-1736 van Defoe's meesterwerk Robinson Crusoë.
Verzamelaars van fraai uitgevoerde boekbanden hadden dit keer het gewenste formaat voor het uitzoeken. Een magnifieke kalfsleren band in de Lodewijk-xv-stijl zat om een exemplaar van het bekende Tafereel, of beschryving van den prachtigen Tempel der Zanggodinnen van A. La Barre de Beaumarchais, een kloeke foliant uit 1733 met zestig mythologische prenten van B. Picart le Romain. Een particuliere verzamelaar kocht het gevaarte voor f 5.400 (richtprijs f 3.000). Uit de dichtwerken van Jacob Cats in kwartoformaat, waaronder kostbare eerste drukken van zijn emblematabundels, was een reeks samengesteld van vijf identieke vergulde kalfsleren banden. De fraaie set, met helaas wat zichtbare gebruikssporen, leverde f 8.500 op (richtprijs f 10.000).
Van Jan Luyken waren tien van zijn werken eveneens omgetoverd tot een begerenswaardige serie vergulde kalfsleren banden. Op één titel na bestonden alle werken uit emblematabundels, waaronder Het leerzaam huisraad uit 1711 en Spiegel van het menselyk bedryf[...] uit 1718. Op het