nog bestaande exemplaren op te sporen en te registreren, van elke editie een exemplaar te verfilmen en op microfiche te publiceren, en ten slotte van het geheel een bibliografie te vervaardigen. Tot op heden zijn van 4350 catalogi een of meer exemplaren geregistreerd, waarvan 3200 veilingcatalogi van privé-bibliotheken of anonieme collecties, en 1025 fonds- en assortimentscatalogi (al dan niet geveild). Kleinere categorieën zijn onder meer de catalogi van privé-bibliotheken, satirische catalogi en catalogi van commerciële uitleenbibliotheken.
De grootste collecties Nederlandse boekhandels-catalogi tot 1800 bevinden zich in Amsterdam (Bibliotheek van de Koninklijke Vereeniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels, 950 van de 1670 in Nederlands bezit geregistreerde catalogi) en in Parijs (Bibliothèque Nationale de France, 950), Sint Petersburg (Nationale Bibliotheek van Rusland, 830) en Wolfenbüttel (Herzog August Bibliothek, 800 catalogi). De collecties van al deze bibliotheken zijn reeds geheel verfilmd: 3100 catalogi, die op 200 na ook reeds op microfiche zijn gepubliceerd. Tot de belangrijkste nog te verfilmen collecties catalogi behoren die van de British Library te Londen (ruim 300, waarvan 100 te verfilmen) en Kopenhagen kb (bijna 400, waarvan 200 te verfilmen).
Vanaf het begin werden de gepubliceerde afleveringen van eerst 250 en later 300 microfiches steeds vergezeld door een gedrukte Guide. Het eerste, voorlopige deel verscheen in 1990 met de afleveringen 1-5 van de Book Sales Catalogues. Het tweede werd samen met de afleveringen 6-9 gepubliceerd in 1992. Vanaf de tiende aflevering werd besloten over te gaan op een totaal ander systeem van catalogisering, in samenhang met een gewijzigde databankstructuur. Een en ander werd bij wijze van proef toegepast bij de Guides voor de afleveringen 10-12 (1994-1996) en definitief ingevoerd bij de Cumulative Guide die in 1997 verscheen voor de afleveringen 1-13, en die werd gevolgd door de reeds genoemde cd-rom. Een cumulatie van de Guides bij de afleveringen 14-16 verscheen in 1999. De Guide bij aflevering 17 verscheen medio 2000, en aflevering 18 nadert haar voltooiing.
Sinds november 2000 is de Guide ook te raadplegen als een via het Internet bereikbare databank (‘Book Sales Catalogues of the Dutch Republic, 1599-1800’). Als host treedt het etcl (Electronic Text Centre Leiden) op. Deze databank is een afgeleide van de hoofddatabank ‘Nederlandse Boekhandelscatalogi’, waarin alle gegevens over alle exemplaren van alle bekende catalogi worden geregistreerd. Er kan worden gezocht op alle woorden in de beschrijving tegelijk (inclusief jaartallen en datums), en op de verschillende velden voor verzamelaar, verkoper, plaats, boekverkoper, jaar/ datum enzovoort afzonderlijk of in combinatie. De zo verkregen set kan als geheel of per afzonderlijk record worden afgedrukt, of opgeslagen als tekst- of als html-bestand.
De Guide, aanvankelijk vooral bedoeld als ontsluiting van de op microfiche gepubliceerde Nederlandse boekhandelscatalogi tot 1800, is in gedrukte vorm, als cd-rom en nu als databank steeds meer een autonoom bibliografisch hulpmiddel geworden. Het grote voordeel van de Guide op cd-rom was dat deze (althans voor de eerste dertien afleveringen) afbeeldingen biedt van alle titelpagina's, wat een waardevolle, of zelfs noodzakelijk te noemen aanvulling vormde op de beschrijvingen. Het evidente voordeel van een Internet-databank is dat deze overal te raadplegen is en gemakkelijk up-to-date kan worden gehouden. Op dit moment bevat de Guide meer dan 60% van alle thans bekende Nederlandse boekhandelscatalogi tot 1800. Binnen weinige jaren hopen we de 80% te kunnen bereiken, en vanzelfsprekend zal ernaar worden gestreefd om daarna ook van die catalogi waarvan verfilming om uiteenlopende redenen niet op korte termijn is te realiseren, zo nauwkeurig en uitvoerig mogelijke beschrijvingen ter beschikking te stellen.
Directe toegang tot de databank geeft http://132.229. 197.13/Bsc/default.htm. De databank is ook langs verschillende wegen te vinden via de etcl-website: http://www.etcl.nl. Wij gaan hier niet dieper in op de databank zelf, deels omdat wij vertrouwen dat de gebruiker na lezing van de begeleidende teksten (of zelfs zonder dat te hebben gedaan) zijn weg wel zal vinden, en deels omdat wij hopen dat de werking binnenkort nog op een aantal punten zal kunnen worden verbeterd en gestroomlijnd. Van de huidige stand van zaken geven de afbeeldingen en de daarbij gevoegde bijschriften een indruk.
H.W. de Kooker & J.A. Gruys