Tentoonstellingen
Woorden tussen den wielen, een eeuw wielrennen in de Nederlandse literatuur
Op 29 juni 1996 start voor de vierde keer de Tour de France in Nederland. Den Bosch zal voor enkele dagen omgebouwd worden tot een waar wielercircus. In het kader van de Nederlandse Tour-start vinden allerlei evenementen plaats. Eén daarvan is de tentoonstelling
Woorden tussen de wielen. Een eeuw wielrennen in de Nederlandse literatuur in het Haagse Letterkundig Museum. Op deze expositie zal het werk van circa vijftien Nederlandse
Omslag van A.C.C. de Vletters tweedelige roman Wereldkampioen, die in 1899 verscheen onder zijn pseudoniem Sinus. Omslagillustratie: J. Zon (collectie nlmd, Den Haag).
schrijvers en publicisten die over wielrennen hebben geschreven, te zien zijn. Het gaat om zeer uiteenlopende auteurs: kinderboekenschrijvers, dichters, uitgevers, romanciers en sportjournalisten. Opgenomen zijn o.a. Jan Cottaar, Kees van Kooten, Frans Netscher, Jan Kal, Martin Ros, Jan Siebelink, Mart Smeets, Bob den Uyl en Anke de Vries. Van al deze auteurs worden foto's, handschriften, brieven en realia die betrekking hebben op hun wielerboeken tentoongesteld. De wielerboeken zelf zullen natuurlijk ook te zien zijn.
Tim Krabbé, de schrijver van het inmiddels klassiek geworden De renner, neemt in deze tentoonstelling een centrale plaats in. Van hem zullen handschriften (o.m. van De renner), wielerdagboeken, talloze koersfoto's, brieven, oude clubshirts, gewonnen bekers en een vroegere racefiets worden geëxposeerd.
Verder zullen vele prachtige jeugdboeken over wielrennen worden getoond, zoals de verschillende zeldzame versies van A.C.C. de Vletters roman Wereldkampioen. In de expositie zal de speelfilm ‘Ik roep nog hee’ van Kees van Kooten en Wim de Bie over de profwielrenner Karel van Loenen en diens sponsor Gijsbert van der Kolk vertoond worden. En er kan naar Tour de France-verslagen van Jean Cottaar worden geluisterd.
Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige, royaal geïllustreerde bloemlezing