Vierde jaargang Uitgelezen Boeken voltooid
In De Boekenwereld 6 (1990) 4 (mei) besprak ik het eerste nummer van de vierde jaargang van Uitgelezen Boeken, dat in zijn geheel was gewijd aan de Amsterdamse antiquaar Louis Putman. Terwijl die bespreking ter perse was verscheen het volgende nummer van dit tijdschrift onder de titel De Multatulianen groeten u allen zeer. Bij het afscheid van J.A. Roelfsema-Tenge, conservator Multatuli-Museum 1957-1988. Dit nummer was gedateerd 3 maart 1990. Ruim anderhalf jaar later werd de vierde jaargang van dit ‘zeer onregelmatig, maar wel degelijk verschijnend tijdschrift’ (zoals de uitgever het zelf omschrijft) tenslotte voltooid.
Het dragende artikel werd wederom geschreven door de onvermoeibare Louis Putman. Hij gaat uitgebreid in op een fotoreportage over de veiling van het boekenbezit van Frank van der Goes, verschenen in het op 1 maart 1940 gedateerde nummer van het sociaal-democratische weekblad Wij, ons werk ons leven. Een facsimile van deze pagina's is als bijlage aan het tijdschrift toegevoegd. Deze reportage is niet alleen bijzonder omdat het waarschijnlijk de eerste was die zo uitgebreid een boekenveiling vastlegde, maar ook omdat door de verscheidenheid van Van der Goes' activiteiten ‘een aantal personen die in het politieke en maatschappelijke leven van toen een rol speelden’ (aldus Putman) op deze veiling afkwamen. Van de aanwezigen, voor zover op de foto's afgebeeld, geeft Putman biografische schetsen. Hij behandelt onder meer Lucas J. Kleyn, A.C. Adema van Scheltema-Kleefstra, dr. Hendrik Brugmans, W. Drees (die, volgens zijn biograaf H.A. van Wijnen, ‘maar aan een ding meer geld [heeft] uitgegeven dan de gemiddelde burger, aan zijn dagelijkse lectuur. Van jongs afkocht hij op veilingen en markten aan boeken zo ongeveer wat hij verslepen kon.’), H.F. Wijnman, Samuel de Wolff en Simon Emmering.
Niet in de laatste plaats echter is deze reportage bijzonder door de man die hem organiseerde: A.T. Kleerekoper, de eigenaar van boekhandel P.A. Hemereyck. In de biografie die Putman van hem schetst raakt hij regelmatig aan de geschiedenis van het joodse boek in het Interbellum. Zo publiceerde Klee-rekoper tussen 1928 en 1937 De Joodsche boekengids. Geïllustreerde catalogus van het joodsche boek en vanaf 1933 verleende hij het antiquariaat van de uit Berlijn gevluchte dr. Kurt Freyer onderdak. Kleerekoper overleefde de oorlog niet, hij werd op 23 juli 1943 in de gaskamers van Sobibor vermoord. De geschiedenis van zijn antiquariaat (en van de veiling van Van der Goes' boekenbezit) werd pas in november 1946 afgesloten, toen de broers M. en N. Israël de restanten ervan namens de beheerder in veiling brachten.
Ook sociaal-, maar weinig boekhistorisch is de beschouwing van Marten Buschman over ‘Het kopje koffie van Gorter’, waarin hij de houding van de bourgeois Gorter ten opzichte van arbeiders onder de loep neemt.
Sjaak Hubregtse wijdt een amusant artikel aan de opdrachten die auteurs hun boeken soms meegeven. Hiermee herneemt hij een onderwerp dat in de eerste twee nummers van Uitgelezen Boeken ook al aan de orde was geweest, maar toen alleen in de vorm van afbeeldingen. Terloops geeft Hubregtse enige etiquette-regels voor dit gebruik.
Ook Joop van den Berg gaat voort op een onderwerp dat al eerder in Uitgelezen Boeken aan de orde kwam, namelijk de in Bandoeng actieve boekhandelaar Leo Lezer. Van den Berg had in Uitgelezen Boeken 3/3 de biografie van Lezer geschreven, maar hij moest toen bekennen dat hij de autobiografie die Lezer in de jaren vijftig geschreven had, niet had kunnen achterhalen. Het typoscript hiervan is ondertussen toch nog boven water gekomen, maar geeft nagenoeg geen belangrijke correcties op de door Van den Berg verstrekte gege-vens. Van den Berg schrijft dat hem ‘een uitgave in boekvorm niet haalbaar’ lijkt. Ik hoop echter dat een aantal fragmenten in een volgend nummer van Uitgelezen Boeken een plaats zullen vinden.
Een abonnement op Uitgelezen Boeken kost f 30 - per jaargang. Men ontvangt hiervoor ten minste drie nummers. Abonneren
door overmaken van dit bedrag op postbanknummer 1781409 t.n.v. Uitgeverij De Buitenkant o.v.v. Uitgelezen Boeken. ■
Hans Hafkamp.