Catalogi
De Nederlandse handel wordt overspoeld door autografen van Gerard Reve, in welke stroom zelfs de nummerplaten van zijn bestelbus meedrijven. Voor de afwisseling was het aardig in Catalogus 63 van De Librije uit Antwerpen een getypte brief van zijn broer Karel tegen te komen, waarin hij aan Geert van Oorschot schrijft over zijn detectiveroman Twee minuten stilte (Amsterdam 1959) en zijn uitgever de sleutel biedt om de personen in deze roman, die zich in het Amsterdamse universitaire milieu afspeelt, te identificeren. In deze zelfde catalogus troffen we de zeldzame brochure van Arnold Aletrino over Hermaphroditisme en Uranisme aan (Amsterdam 1908; 300 Bfr.).
Voor Nederlandse verzamelaars is Patrick King in Engeland een handelaar wiens catalogi interessant zijn. Hij geeft al enige jaren opmerkelijke bulletins en catalogi uit, waarin vooral het aanbod boekbanden groot is. In Bulletin 17 kwamen we o.a. de volgende Nederlandse drukken tegen: de zeldzame vertaling van Charles Dellon, Historie der Inquisitie tot Goa en andere gewesten van Indiën (Amsterdam 1697; £ 265). De Conciones et orationes ex historicis Latinis excerptae (Amsterdam 1662) is gebonden in een marokijnen band van Bozerian en kost £ 265. Bibliografisch interessant is een exemplaar van L. Hillesimius, Sacrarum antiquitatum monumenta (Antwerpen, Plantin, 1577; £ 650), dat op een aantal punten afwijkt van de beschrijving door L. Voet. Zeldzaam is nr. 107 De vrouwen-peirle ofte dryvoudige historie van Helena de verduldige, Griseldis de Sagtmoedige, Florentine de getrouwe (Brussel 1711; £ 165). Iets voor Uw vrouw of vriendin?
Drie antiquariaten publiceerden een eerste catalogus. Nijhof & Lee concentreren zich op kunst, architectuur, typografie en Engelse literatuur. In deze laatste categorie zijn opgenomen de tweede bundel poëzie van Samuel Beckett, Echo's Bones and other precipitates (Paris 1935; f 1100) en van Ezra Pound een genummerd en gesigneerd exemplaar van The early poems (London 1920; f 3500). Antiquariaat 't Raethuys in Heerlen kwam met 383 nrs. geschiedenis en Egidius in de Amsterdamse Haarlemmerstraat bood 421 autobiografieën en egodocumenten aan, waaronder de gezochte Memoires van Kapitein Westerling (Antwerpen 1952; f 45). Achterin staan 25 nummers Privé domein. Waarom de Memoires van Casanova (‘iets gevlekt’ nog wel) f 80 moeten kosten ontgaat me.
Johan Souverein van antiquariaat In de Rooze tak kwam met catalogus 6. Tot de 1016 nummers exlibris en andere kleingrafiek behoren de exlibris van Gerhart Hauptmann, Jan Paderewski, Anna Pawlowa en Benito Mussolini. Op het laatste staat een vogel met dichtgebonden snavel, een merkwaardige inversie van de blaaskaak die de Duce was. Catalogus 50 van André Swertz ‘Het wit ziet zwart voor de drukker’ biedt 740 uitgaven uit de periode 1945-1990 van maar liefst 76 Nederlandse bibliofiele persen aan. Opmerkelijk is het voorwoord waarin expliciet kritiek geuit wordt op de miserabele Simaleavich-catalogus van De Slegte: ‘Van een kleine selectie - hoofdzakelijk de “highlights” - is door een collega een catalogus samengesteld. Een catalogus die helaas nogal beknopt was in de beschrijvingen, waardoor veel “leesgenot” voor de verzamelaar verloren ging. Het aanbod in onze catalogus mag U niet met de genoemde catalogus vergelijken; beschouwt U hem - indien U wilt - als een bibliografische aanvulling’. Swertz had van de Simaleavich-collectie iets moois kunnen maken, tenslotte werd de verzameling aan hem het eerst aangeboden...
A.A. Boers