| |
| |
| |
Agenda
Veilingen
ton bolland. Prinsengracht 493, 1016 HR Amsterdam, 020-221921.
11 oktober, kijkdagen 7 en 9 oktober. Theologie, kerkgeschiedenis, judaica. |
sotheby's. Rokin 102, 1012 KZ Amsterdam, 020-275656. Veiling van prenten en boeken.
24 oktober, kijkdagen 19-22 oktober. O.a. een collectie prenten door J.M. Prange en S. Jessurun de Mesquita. |
van gendt book auctions bv. Overtoom 197, 1054 HT Amsterdam, 020-128212/128403.
14 en 15 november, kijkdagen 10-13 november. |
christie's. Corn. Schuytstraat 57, 1071 JG Amsterdam, 020-664211.
Old master drawings.
21 november, kijkdagen 15-20 november. |
sotheby's. Rokin 102, 1012 KZ Amsterdam, 020-275656. Old master drawings (and paintings).
21 en 22 november, kijkdagen 17-19 november. |
bubb kuyper. Hofje van Staats, Jansweg 39, 2011 KM Haarlem, 023-323986.
22 en 23 november, kijkdagen 18-20 november. |
burgersdijk & niermans Nieuwsteeg 1, 2311 RW Leiden, 071-121067/126381.
28-30 november, kijkdagen 24-26 november. |
van stockum's ant. b v Prinsegracht 15, 2512 EW Den Haag, 070-649840/649841.
6-8 december, kijkdagen 1-3 december. O.a. collectie medicijnen & psychiatrie. |
| |
Beurzen
Nederlandse antiquarenbeurs. Beyneshal, Stationsplein, Haarlem.
3 november, 14.00-22.00 uur, 4 november, 11.00-18.00 uur, 5 november, 11.00-17.00 uur. Entree f 4,-/Passepartout f 6,-.
| |
Tentoonstellingen
Tentoonstelling Amsterdamse prentkring
De in 1947 opgerichte Amsterdamse Prentkring bestaat uit verzamelaars van prent- en tekenkunst, die elkaar op regelmatig gehouden besloten bijeenkomsten werk uit eigen verzamelingen laten zien. Alle leden van de kring hebben ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van een van hen, de heer K.G. Boon, voormalig directeur van het Rijksprentenkabinet en vroegere voorzitter van het bestuur van de Stichting Het Rembrandthuis, een keuze uit hun verzameling gemaakt, die in het Rembrandthuis zal worden tentoongesteld.
Het is een rijk geschakeerde tentoonstelling waarin niet alleen Europese prentkunst van de 16de tot en met de 20ste eeuw te zien zal zijn, maar ook tekeningen uit verschillende eeuwen en landen: Japanse houtsneden en miniaturen uit India en Perzië. De uiteraard beperkte keuze van werken zal niet chronologisch, maar per verzameling worden gepresenteerd. Hierdoor zullen de afzonderlijke verzamelgebieden een plaats krijgen als onderdelen van een rijk geschakeerd geheel. De tentoonstelling biedt het publiek de zeldzame gelegenheid kennis te maken met werken op papier, die door de groep enthousiaste verzamelaars van de Amsterdamse Prentkring in de laatste decennia zijn bijeengebracht.
Bij de tentoonstelling, die op 28 oktober begint, zal een speciaal nummer van de Kroniek van het Rembrandthuis verschijnen, waarin zoveel mogelijk werken zullen worden afgebeeld met korte begeleidende teksten en enkele inleidingen.
adres: Jodentreestraat 4-6, Amsterdam.
geopend: t/m 7 januari 1990, maandag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur en zondag 13.00-17.00 uur.
| |
Karolingische verluchte evangelieboeken
In het Rijksmuseum Meermanno-Westreenianum/Museum van het Boek worden tot en met 6 januari 1990 Karolingische verluchte evangelieboeken tentoongesteld.
Al vroeg nam de evangelie-tekst een zeer belangrijke plaats in binnen de verkondiging van de Christelijke leer. De evangeliën werden dan ook in een rijk versierd boek bij elkaar gebracht. De mooiste evangeliaria zijn gemaakt in de tijd van Karel de Grote en diens opvolgers, tussen 800 en 1000 n. Chr.
Eén van die evangeliaria, het Schnütgen-evangeliarium (Hs. G 531 van het Schnütgen-Museum in Keulen), is het hoofdonderwerp van de tentoonstelling. Enige tijd geleden werd het om conserveringsredenen tijdelijk uit de band genomen zodat het nu mogelijk is alle verluchte bladzijden tegelijkertijd te tonen. Hierdoor wordt zichtbaar hoe zorgvuldig de versiering van een evangeliarium was gepland. Zowel de gebruikte schriftsoorten als de decoratie en illustratie leiden de lezer door het nuttige, maar in religieus opzicht minder belangrijke voorwerk naar het hoogtepunt, de evangelieteksten zelf. De verluchting daarvan begint steeds met een portret van de evangelist, gevolgd door een titel, een fraai versierde, paginagrote hoofdletter en een bladzijde in goud geschreven tekst.
Behalve de bladen uit het Schnütgen-evangeliarium zijn nog tien handschriften uit dezelfde periode op de tentoonstelling aanwezig. Vier daarvan worden bewaard in de Keulse Domschat, die normaal geen manuscripten uitleent, maar voor deze tentoonstelling een uitzondering heeft gemaakt. De zes andere manuscripten zijn bruiklenen van het Archief van Keulen,
| |
| |
het Catharijneconvent te Utrecht, de UB te Leiden en de KB's te Brussel en Den Haag. Deze tien handschriften geven een beeld van de verschillende stijlen en invloeden die in de Karolingische periode een rol speelden. We zien invloeden uit de Britse eilanden, maar ook uit het oostelijk Middellandse Zee-gebied. Een bijzondere plaats wordt ingenomen door de Alcuinus-bijbel (Hs. 1 van de Keulse Dom). Dit handschrift op reuzenformaat (50 cm hoog) bevat de volledige bijbeltekst zoals die werd samengesteld door de Angelsaksische geleerde Alcuinus, een tijdgenoot van Karel de Grote.
Bij de tentoonstelling is een catalogus te koop geschreven door prof. Anton von Euw van het Schnütgen-Museum in Keulen. Prijs f 25,-.
adres: Prinsessegracht 30, Den Haag.
geopend: t/m 6 januari 1990, maandag t/m zaterdag 13.00-17.00 uur.
| |
Tsjechische boekillustraties in de koninklijke bibliotheek
De Praagse prent toont hoe hedendaagse Tsjechische grafici zich bezighouden met het vervaardigen van bibliofiele uitgaven en het verfraaien van literaire teksten en kinderboeken. De voor deze tentoonstelling bijeengebrachte boeken zijn in de eerste plaats geselecteerd op hun illustraties; de literaire teksten zijn daardoor van uiteenlopende aard. In de bibliofiele edities bevindt zich uiteraard originele grafiek. De overige boeken bevatten reproducties. In sommige gevallen heeft de kunstenaar originele grafiek of tekeningen ter beschikking gesteld, zodat vergelijking met de reproducties in de (kinder)boeken mogelijk is. Het grootste deel van de boeken is afkomstig uit de verzameling van de kamervereniging van Muziek en Poëzie Lyra Pragensis. De kinderboeken zijn gekozen uit de collectie van uitgeverij Albatros.
De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Galerie Nebti. Deze galerie is gespecialiseerd in twee takken van hedendaagse kunst: grafiek en sieraden. De galeriehoudsters Mitha Cohen en Renée Dubois hebben zich beperkt tot werken uit Nederland en Tsjecho-Slowakije. Jirí Salamoun illustreert met de nodige ironie boeken voor kinderen en volwassenen. Kveta Pacovská staat juist bekend om haar vrolijke en geestige illustraties. Onder de illustratoren die in de Koninklijke Bibliotheek worden getoond zijn er velen waarvan het werk ooit is bekroond met een prijs of een eervolle vermelding van Mooiste boek van het jaar. We noemen hier Adolf Born, Karel Demel, Milan Erazim, Eva Hasková en Anna Khunová.
In de tentoonstelling zijn twee buitenbeentjes opgenomen: illustraties van de Slowaakse kunstenaar Vladimír Gazovic en van de Nederlandse kunstenaar Jan Vlasveld. De illustraties van Gazovic staan zo dicht bij de Tsjechische vormgeving, dat zijn werk hierbij goed aansluit. Daarnaast is het interessant om de bezoeker te confronteren met een Nederlandse visie op het werk van Franz Kafka: een selectie uit de tekeningen van Vlasveld bij Kafka's Proces en Slot. Er is een geïllustreerde catalogus te koop. Prijs f 10,-.
adres: Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag.
geopend: t/m 3 november, maandag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur.
| |
Het liep in de papieren
Deze expositie toont een selectie nieuwe aanwinsten van de papierhistorische collectie van de Koninklijke Bibliotheek gedurende de periode 1986-1989. Voor de tentoonstelling is een keuze gemaakt uit de literatuur, documentatie en oorspronkelijke materialen betreffende de papierfabricage in een aantal landen, waaronder China, Japan, Italië en Amerika. Ook wordt aandacht besteed aan watermerken, sierpapieren en papierkunst. Bij de tentoonstelling verschijnt een geïllustreerde catalogus, prijs f 25,-.
adres: Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag.
geopend: t/m 3 november, maandag t/m vrijdag 9.00-17.00 uur.
| |
De vele ‘gezichten’ van Wenceslaus Hollar
Deze tentoonstelling geeft een beeld van het veelzijdige prentwerk van Wenceslaus Hollar (Praag 1607 - Londen 1677). Behalve topografische gezichten, landschappen en klederdrachten bracht Hollar beroemde kunstcollecties in prent. Daaronder bevond zich die van zijn belangrijkste opdrachtgever graaf Arundel. In 1636 volgde Hollar hem naar Engeland, waar hij, met een onderbreking van enkele jaren, zijn verdere leven heeft doorgebracht.
De tentoonstelling, die is samengesteld uit het eigen bezit van Museum Boymans-van Beuningen, laat prenten zien uit iedere periode van Hollars lange en veelbewogen loopbaan.
Bij de expositie verschijnt een vouwblad.
adres: Mathenesserlaan 18-20, Rotterdam.
geopend: t/m 21 januari 1990, dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur, zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur.
Wenceslaus Hollar naar Francis Barlow ‘Angling’ uit ‘Severall Wayes of Hunting, Hawking and Fishing according to the English Manner’, ets 1671 (Museum Boymans-van Beuningen, Rotterdam).
| |
| |
Johann Georg Hameter, ‘Drijvend droogdok bij Rotterdam’, 27 oktober 1883.
Collotypie 29 × 40 cm, RBK. inv. nr. F80015.
Deze foto is te zien op de tentoonstelling Fotokunst 19de eeuw; hoogtepunten van de internationale fotografie in het Rijksprentenkabinet te Amsterdam.
| |
Best verzorgde boeken 1988
In het Stedelijk Museum te Amsterdam is tot 29 oktober de gelegenheid de 42 best verzorgde boeken van 1988 te bewonderen en in te zien. Dit jaarlijks terugkerend evenement wordt georganiseerd door het CPNB. Deze presentatie geeft een aardige dwarsdoorsnede van de grafische hoogstandjes van één jaar. Voor de bibliofielen een leuke kans om de ontwikkelingen bij te houden.
Er is een catalogus. Prijs f 29,50.
adres: Paulus Potterstraat 13, Amsterdam.
geopend: t/m 29 oktober, maandag tot en met zaterdag 10.00-17.00 uur, zondag 13.00-17.00 uur.
| |
Plantijn-tentoonstelling in Nijmegen
Van 10 november tot en met 23 december 1989 wordt in de galerij van de Nijmeegse Universiteitsbibliotheek een kleine Plantijn-tentoonstelling georganiseerd. Er zal aandacht worden besteed aan de bescheiden collectie Plantijndrukken in de UB, alsmede aan de drukken van de opvolgers van Plantijn. Er verschijnt een catalogus.
adres: Erasmuslaan 36, Nijmegen.
geopend: 10 november tot en met 23 december, maandag tot en met vrijdag 9.00-17.30 uur, zaterdag 9.00-12.30 uur.
| |
150 jaar fotografie
Dit jaar worden in het kader van de manifestatie ‘150 Jaar fotografie’ op veel plaatsen in ons land tentoonstellingen gehouden die gewijd zijn aan aspecten van de fotografie. In de verschillende musea en instellingen of bij de Rijksdienst Beeldende Kunst is een uitvoerig programma te verkrijgen met alle informatie over de exposities.
| |
Jean de Gonet
Vanaf 7 oktober is in de Bibliotheca Wittockiana te Brussel een overzichtstentoonstelling te zien van het werk van de getalenteerde Franse boekbinder Jean de Gonet. Zijn vroegste creaties dateren van 1976. Bij de expositie verschijnt een uitvoerige catalogus samengesteld door Antoine Coron, conservator van de Bibliothèque Nationale te Parijs. Prijs: 1500 Belgische franken (exclusief portokosten). Tijdens de tentoonstelling: 1000 BF (uitsluitend wanneer de catalogus op de expositie wordt gekocht!).
adres: Rue du Bemel 21, Brussel.
geopend: t/m 16 december, dinsdag t/m zaterdag 10.00- 17.00 uur, toegang: gratis.
|
|