Sterrenstatus
Marguerite Duras, nom de plume van Marguerite Germaine Marie Donnadieu, werd in 1914 in Indochina geboren, kwam in 1933 naar Parijs en stierf daar in 1996. Adlers biografie bestrijkt dus bijna de hele twintigste eeuw. In haar boek laat ze vele belangrijke maatschappelijke, politieke en culturele turbulenties de revue passeren. Daarmee geeft ze op aangenaam leesbare wijze een boeiend inzicht in de vorige eeuw. Ze maakt ook duidelijk hoe Duras daarin zowel op het persoonlijke als ook op het sociaal-maatschappelijke en politieke vlak een interessante speelster is geweest.
Adlers kracht is dat zij Duras in alle facetten van haar persoonlijkheid beschrijft. Ze geeft een ontluisterend beeld van het egoïsme en de heerszucht van de schrijfster, en beschrijft hoe fantasie en leugens in de loop van haar leven steeds groter werden. Duras geloofde de laatste decennia vóór alles in haar eigen genialiteit en uitzonderlijke schrijverstalent. Haar realiteit bestond hoofdzakelijk uit de door haar geschapen personages. Ze liet zich als het ware door hen omringen en loog haar eigen waarheid. De aftakeling van Duras was groot, niet alleen fysiek, omdat alcoholisme haar in de greep kreeg, maar ook psychisch, want haar geheugen liet haar meer en meer in de steek.
Duras geldt in Frankrijk als een van de belangrijkste schrijfsters van de twintigste eeuw. Vooral in de jaren zestig was zij en vogue. En zoals dat vaak gaat bij modeverschijnselen: óf men adoreerde haar werk, óf vond het helemaal niets. Een tussenweg was niet mogelijk. Haar aanbidders kenden haar boeken uit het hoofd en verafgoodden haar. Haar films en veel van haar boeken, zoals Les petits Chevaux de Tarquinia (De paardjes van Tarquinia, 1953) hadden een cultstatus. Vanaf de jaren tachtig genoot Duras een sterrenstatus als schrijfster, cineaste, feministe en geëngageerde en gezaghebbende stem in het sociale, maatschappelijke en politieke debat. Ze gedroeg zich ook als een ster. Zo had ze de gewoonte om over zichzelf als ‘Duras’ in de derde persoon te spreken.
In Nederland maakte Remco Campert in 1961 de allereerste vertaling van haar werk: Moderato Cantabile (1955). In de jaren zeventig werd Duras hier populair en verschenen er meer vertalingen. Het hoogtepunt van haar successen lag zowel in Frankrijk als mondiaal in de jaren tachtig. Boeken als L'amant en La douleur (De pijn, 1985) verschenen kort na de oorspronkelijke uitgaven ook in het Nederlands. In