Verering tot de heilige man Job in Uitkerke en in Gijzelbrechtegem
De heilige Man Job wordt (werd?) vereerd in enkele plaatsen in onze provincie. In het nu opgeheven klooster van de Arme Klaren in Nieuwpoort werd hij gediend tegen zweren, uitslag, allerhande huidziekten en tegen ‘den ouden man’. In Vinkem was er een relikwie van hem in de kerk, maar van een echte volksverering was er niets bekend. Terwijl er in Uitkerke een relikwie was die een ware volksverering stimuleerde. Hij werd er aangeroepen tegen bedrukte harten, huidziekten, zweren en wonden bij mens en dier. De verering in Uitkerke was in de 19de eeuw zeer levendig. Kanunnik Tanghe beschrijft ze en geeft details op van voor de Franse tijd (Parochieboek van Uytkerke, p. 112-113). Het Sint-Jobskapelletje bestaat er nog altijd (M. Coornaert, Uitkerke, p. 64). Zie ook J. Cauberghe, Vroomheid en volksgeloof in Vlaanderen, p. 76. De devotie tot Sint-Job in Uitkerke was in West-Vlaanderen wellicht de drukst bezochte.
Het kleine Gijzelbrechtegem stond bekend als een bedevaartplaats voor de heilige man Job. Nog in 1950 keurde Ad. Quaghebeur, vicaris-generaal in Brugge, de litanie goed ter ere van den Heiligen Job, voorbeeld van allergrootste verduldigheid. Hij werd er gediend tegen alle besmettelijke kwalen en allerhande gezwellen, zweren en puisten, verbrandheden en alle ongelukken voor vee en vruchten der aarde. De litanie, vier kleine bladzijden lang, werd gedrukt bij A. Declercq in Anzegem.
Naar blijkt zou Job ook nog vereerd geweest zijn in Vlamertinge en in Heule. Wellicht is de verering van Job in onze dagen fel achteruitgegaan, zoals trouwens de meeste volkse bedevaarten en begankenissen.
De novene van de heilige man Job werd traditioneel gehouden in de eerste helft van de maand mei.
A.B.