Alle verstandige Vlamingen
hebben hun wijsheid uit Biekorf.
Het begon ambitieus, met het Antwerps blad Reinaert de Vos. ‘Een zondagblad voor verstandige lieden, aaneengeknoopt door zeven filosofen’, zegt de ondertitel. De eerste jaargang is van 1860.
Guido Gezelle, die op Vleeschouwer's genoemde Reinaert zijn satirische pen heeft leren scherpen, kwam (samen met James Weale) de 2de december 1865 voor de dag met het weekblad Rond den Heerd. Ondertitel: ‘Een leer- en leesblad voor alle lieden (,) verschijnende wekelijks’.
Reeds in het twaalfde nummer van die eerste jaargang (17 februari 1866) citeerde Rond den Heerd in zijn rubriek ‘Waar 't vliegen wil’ de Antwerpse confrater Reinaert: ‘Ik heb uit Brugge de tien eerste nummers gekregen van Rond den Heerd, een leer- en leesblad voor alle lieden. Dat zal nog meer gelezen worden dan Reynaert, die maar voor verstandige lieden alleen opgesteld wordt’.
Biekorf's stichters, waaronder Gezelle, hebben in 1890 uit die twee ondertitels kennelijk bijeengeraapt wat hun kon dienstig zijn: ‘Biekorf (.) Dat is een leer- en leesblad, voor alle verstandige Vlamingen, verschijnende 24 maal 's jaars (?) ten prijze van 4 frank’.
Het was de bedoeling om ondubbelzinnig Biekorf te positioneren tegenover Rond den Heerd (dat meer en meer Duclos' eenmanstijdschrift werd): het leer- en leesblad voor Vlaanderens intellectuelen, niet dat andere voor jan- en alleman.
(à propos zei de Fransman: waarom is Biekorf ‘dat’ is een leer- en leesblad in 1976, nog in Antoon Viaene's tijd veranderd in ‘dit’ is een leer- en leesblad?)
J. Huyghebaert