Geuzenlandgangen en soldatenfoulen in de strook tussen Blankenberge en IJzendijke
1572-76
Als nr. 18 van Bijdragen tot de Geschiedenis van West-Zeeuws-Vlaanderen verscheen bovenstaande studie van A.R. Bauwens. Een bijzonder welkom studiegeheel dat vrijwel uitsluitend op archivalia van het Oostvrije gebeurde (Ijzendijke, Aardenburg, Moerkerke) bewaard op de Rijksarchieven te Brussel en Brugge en op het Brugse Stadsarchief. Naast een grondige studie van de kustwacht wordt de soldatenoverlast in Aardenburg, Damme, Sluis, Ijzendijke, Oostburg en Cadzand aansluitend behandeld.
De noodzaak van dergelijk studiewerk zal elkeen bekend zijn die noodgedwongen zich verder moet beroepen op 19de eeuwse publikaties, laat H.Q. Janssen nog een goede pers halen met zijn studie uit 1868. Een goed vertrekpunt is bovendien de licentiaatsverhandeling van Ludo Vandamme waarvan jammer genoeg het kleinste deel werd gepubliceerd. (De socio-professionele recrutering van de reformatie te Brugge 1566-67). Ook de illustratie van het 107 pag. tellende werk van A.R. Bauwens poogt op een vernieuwende manier scheepstypes, tuigage van zowel soldaten als ruiters, schepen en boeren in de 16de eeuw relief te geven.
Een bijzonder kostbare aanwinst voor de geschiedenis van het Vrije in de geuzentijd, waarvan J. Geldhof het Westvrije opnieuw bestudeerde over de jaren 1578-84, midden de controverses dan, doch evengoed rechtstreeks op onuitgegeven archivalia (Biekorf 1981-82).
A. Dewitte
DE TWEEDE OPSTAND. Geuzenlandgangen en soldatenfoulen in het kustgebied van noordwest-Vlaanderen, 1572-1576 door A.E. Bauwens, Heemkundige Kring West-Zeeuws-Vlaanderen, 1989, 107 pag., ill.