900 jaar Zedelgem
Naar aanleiding van de oudstbekende vermelding in 1089 van de naam Zedelingem, werd een verzorgd en sierlijk herdenkingsboek uitgegeven met talrijke publicaties.
Bijdragen over Zedelgem 900 jaat (J. Pollet), over Veldegem (B. Denys) en enkele andere deelaspecten uit het verleden van Veldegem en Zedelgem roepen het oude en het nieuwe Zillegem op tot en met de metaalindustrie der familie Claeys, die de gemeente tot een industrieel centrum omtoverde. Het boek is rijk geillustreerd en leesbaar voorgesteld.
Een bijzondere vermelding verdient de bijdrage van E. Jacquemyn over ‘De Doornikse doopvont in de Sint-Laurentiuskerk te Zedelgem’ (blz. 183-211). De auteur komt door een minitieuze vergelijking met andere romaanse doopvonten en gestaafd door een recente en degelijke bibliografie over dit onderwerp tot de conclusie dat deze doopvont dateert tussen 1150 en 1160. In zijn literatuuropgave wordt evenwel nergens de zeer belangrijke publicatie vermeld van pastoor Fr. Ronse (Les fonts baptismaux de Zedelghem et les fonts romans tournaisiens du XIIe siècle, 1929, 73 blz.). Ronses boekje is even sterk gedocumenteerd en komt ongeveer tot dezelfde besluitvorming als de schrijver uit 1989. Tussen de vele geciteerde geleerde namen mocht onzes inziens zeker de naam van pastoor Ronse niet ontbroken hebben!
A.B.
Zedelgem 900 Jaar, 1089-1989, 239 blz., ill., Kaarten.