Au philotax in Oedelem
Op een vraag in Biekorfs desbetreffende winkel, jaargang 1961, antwoordde J. Raes destijds dat een niet bijster klerikaal voelend Oedelems notaris de vreemd klinkende herbergnaam ‘Au Philotax’ vandaan had gehaald uit een of andere tragedie van Voltaire (J.R., De herbergnaam Au Philotax in Oedelem, in Biekorf, 1961, blz. 56). Uit welke tragedie? Vraagteken.
Zonder verwijzing naar de genoemde vraag of naar het pasgeciteerde antwoord, kwam de Oedelemse herberg met het intrigerend uithangbord in dezelfde jaargang nog eens ter sprake (D. Verstraete, Zondagmorgenzittingen, in Biekorf, 1961, blz. 208-209). De auteur had het over ‘een uitsteekberd waarop een naam staat die zelfs de geleerde romanisten niet verstaan’.
Misschien weten de geleerde germanisten raad. Die kennen in ieder geval een zekere Philotas, met s, niet met x, als de held uit het gelijknamig drama in één bedrijf van de Duitser Gotthold Ephraim Lessing (Kamenz, Saksen, 1729-Brunswijk 1781). Een jongere tijdgenoot van Voltaire dus. Zijn Philotas is een prins die uit pure drang naar heldhaftigheid tot zelfmoord komt.
J. Huyghebaert