Kaasbeeldkaart voor kaasmuseum in Torhout
Op 23 mei 1986 werd in Torhout het Kaasmuseum geopend waarvan, aldus burgemeester R. Windels, Arno Brys de grondlegger is (Biekorf 1987, blz 203). Sedertdien groeide de collectie met 125 aanwinsten. Daaronder horen belangrijke stukken zoals vijf oude gepolychromeerde kaaspersen met skulptuurwerk versierd. De exclusieve kaasstolpenverzameling is uitgebreid tot 200 stuks, verschillend in maat, vorm en materiaal. Er werd een authentieke Hervekaasbereidingstafel met toebehoren verworven benevens enkele oude kaassnijmachines. Er zijn verder nog bronzen penningen uit de periode 1834-1939, geslagen naar aanleiding van melkkoe-prijskampen. Geleidelijk ontstaat zelfs een kaas-bibliotheek met naslagwerken evenals talrijke oude en nieuwe vakboekjes over de kaasbereiding en het gereedschap daartoe.
Intussen realiseerde A. Brys het tweede deel van de grafisch geïllustreerde inventaris en bracht het fotoarchief tot ongeveer 450 steekkaarten. Deze laatste vertonen merkwaardige voorwerpen uit voornamelijk buitenlandse musea van o.a. Dijon, Chambéry en St. Germain-en-Laye in Frankrijk, Alkmaar in Nederland, Berlijn en München in Duitsland.
Het
Boergondisch Caeshuys op het domein van Wijnendale is hoognodig aan een uitbreiding toe om de snel groeiende verzameling te herbergen. Op 27 april 1988 stelde A. Brys aan talrijke prominenten een project voor een monumentale kaasbeeldkaart van België voor. Daarbij werd zowel voor een educatieve als een illustratieve waarde
Engelse kiezelpers voor het maken van 2 kazen.