Kort rijk in Kortrijk en elder (Vraagw. 1987, blz. 112)
Die ééndagsoverste van het nonnenklooster op Onnozele-Kinderendag, waar blz. 112 naar gevraagd wordt, heette ‘Mevrouw van Kortrijk’ omdat haar rijk zo kort was. Een variante van het bekende verschijnsel kinderbisschop.
Dezelfde woordspeling op Kortrijk komt voor in de titel van het toneelstuk Cort-ryck van Demipho, voor eenen dagh versierden graef van Vlaenderen, op 3 en 4 maart 1666 opgevoerd in het jezuietencollege van Kortrijk (J. de Bethune in Handelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Kortrijk, III, blz. 47). Kort rijk in Kortrijk dus. De term versierd (eig. verzierd) uit de aangehaalde titel betekent onecht, gesimuleerd.
Het thema komt voor in Duizend-en-één-Nacht, in Shakespeare's Taming of the Shrew en in Langendijk's Krelis Louwen. Juan Luis Vives in zijn Epistolae en Pontus Heuterus in zijn Rerum Burgundicarum libri sex, beiden 16de eeuw, hebben het over een simpele Bruggeling die een dag in de kleren en op de troon van hertog Filips de Goede mag zitten (zie J.A. Worp, Geschiedenis van het drama en van het tooneel in Nederland, I, Rotterdam, z.d., blz. 451; Tj. W.R. de Haan, Terugdenken in dankbaarheid, Den Haag, 1981, blz. 25). Het genoemde stuk over Demipho moet van een bron zoals Heuterus afkomstig zijn.
J.H.