Boekennieuws
Cyriel Buysse, René De Clercq, Guido Gezelle en de Gezellestudie
Zoals heel wat andere bekende figuren heeft dus ook Cyriel Buysse zijn genootschap gekregen, en moet hij zich postuum voortaan de nodige kronieken en mededelingen laten welgevallen. Het landschap van Nevele en omstreken valt nu wel niet meteen binnen het gebied dat Biekorf normaal bestrijkt, maar de twee delen verschenen Mededelingen zijn een vermelding zeker waard. Uiteindelijk weerspiegelt Buysse in zijn thematiek en persoonlijkheid een realiteit die verder dan zijn geboortestreek reikt en die als dusdanig ook ons kan interesseren.
Exemplarisch lichten wij hier de degelijke bijdrage van Romain Debbaut uit het tweede deel, over ‘De konsekratie van de burger bij Cyriel Buysse, 1894-1903’. Op een boeiende manier treden de sociale opvattingen naarvoren uit het literaire werk; de vraag naar de verhouding tussen ‘bourgeoiskratie’, conservatisme, reactionaire trekken en bij momenten toch felle sociale bewogenheid in de toenmalige burgerij, is een belangrijke vraagstelling. Die scherpstellen vanuit een literair profiel kan een spiegeleffect vormen voor velen die ruimere of andere interesses hebben, onder andere heel wat historici.
Contactadres: Cyriel-Buyssegenootschap v.z.w., Bromeliastraat 28, 9110 St.-Amandsberg (Gent)
Redactiesecr.: A M Musschoot, R U G., Blandijnberg 2, 9000 Gent
Ook uit het Gentse, vanuit de hoek van de Koninklijke Academie dan, bereikt ons een bekroonde studie van Dr. Koen Hulpiau over René De Clercq. Deze lijvige monografie van 495 blz., die blijkens de inleiding nogal ambitieus een ‘onevenwicht’ wil herstellen dat inderdaad groeit binnen de literatuurstudie, is zeer strikt monografisch opgevat. Als studie verdient het werk alle lof. Een blik op de secundaire bibliografie achteraan maakt ook oningewijden onmiddellijk duidelijk hoe zwak het met de kennis van deze persoonlijkheid gesteld was; titels die echt op hèm slaan zijn een zeer kleine minderheid. Met de uitgave van dit verdienstelijke doctoraat ligt de weg voor verdere ontginning open.
Literair geïnteresseerden hebben er een kluif aan; De Clercq was een man van de Van-Nu-en-Straksers, tussen Tachtig en expressionisme, tussen de ivoren torendichters en de strijdende volkskunstenaars. Historisch geboeiden zullen hier heel wat waardevol materiaal aantreffen over bij voorbeeld de Vlaamse Beweging en het activisme, over de nawerking van Gezelliaanse idealen via de invloed van Hugo Verriest en de inwerking daarop van de Grootnederlandse gedachte.
Dr. Koen Hulpiau: René De Clercq (1877-1932). Een monografie. Gent, Secretariaat van de Kon. Acad. voor Ndl Taal- en Letterkunde, 1986, 495 blz
Signaleren we ten derde een werkje van Jozef Boets: Gij..., met uw zwart habijt en uwen bek van goud. Spreuken, gezegden en korte verzen van Guido Gezelle. Met dit boek wil het Centrum voor Gezellestudie