Saint-Louis Jubileert!
Het 150-jarig jubileum van de instelling waar eens de wieg van Biekorf stond mocht niet onopgemerkt voorbijgaan. Zeker niet als dit jubileum wordt gevolgd door een publikatie die een gebeurtenis is in de historische literatuur van onze gouw.
Het Brugse Sint-Lodewijkscollege was samen met het Klein Seminarie van Roeselare de belangrijkste bisschoppelijke humaniora in West-Vlaanderen, beide ook met een aanwijsbare continuïteit met het verleden. In Roeselare is het college opgevolgd aan de augustijnen, in Brugge kwam het college uiteindelijk - zij het met een onderbreking - de oude jezuieten- en augustijnerhumaniora's vervangen.
Zo gaat de geschiedenis van Sint-Lodewijkscollege in een eerste hoofdstuk terug naar deze vroegste voorgangers, jezuieten en augustijnen en de humaniora's die er op volgden, en is het boek eigenlijk een breed opgezette studie geworden van de evolutie der humaniorastudies in Brugge doorheen de tijden.
Jozef Geldhof heeft deze moeilijke opdracht op een meer dan verdienstelijke wijze tot een goed einde gebracht. Hij neemt ons mee door de ingewikkelde bouwgeschiedenis, vertelt los en luchtig anecdotes over profs en studenten, toont zonder schroom de binnenkant van het college, praat ongedwongen met meiden en knechten, verdiept zich in de ‘société littéraire’ en publiceert zelfs een stuk van de boekhouding van de laatste principaals. Intussen vestigt hij onze aandacht op de evolutie van leerprogramma's en schoolboeken, op de veranderde mentaliteit van leraars en studenten en vooral op de vorming van de ‘homo pius et eloquens’, de rode draad die steeds en overal is terug te vinden en die het ideaal was en nog steeds is van het jubilerende instituut.
Geen enkel aspect of het wordt fleurig en kleurig besproken. Van vele gebeurtenissen en toestanden was de auteur daarenboven getuige of medespeler. Zijn getuigenis verhoogt daarom aanzienlijk de inhoudelijke waarde van het hele werk en raakt feiten en situaties aan uit een vrij recent verleden met een onbevangenheid en een trefzekerheid die meer aanspreken en overtuigen dan droge papieren en archief.
Het nieuwe Sint-Lodewijkscollege staat nu extra muros. De oude gewaden zijn afgelegd en nieuwe horizonten wuiven naar de toekomst. Jozef Geldhof heeft zijn beste pen gescherpt om de jubilaris met de luister te omhangen die een instituut van dit gehalte past. Geholpen door een overvloedig rijke illustratie, gegoten in een verzorgd en royaal uitgegeven boek, staat Sint Lodewijks geschiedenis nu te pronk als een monument en kaapt met grote voorsprong de ereprijs weg van alle collegegeschiedenissen uit West-Vlaaderen en zelfs van verre daarbuiten!
A.B.
J. GELDHOF, 150 jaar Sint-Lodewijkscollege te Brugge (Brugge, 1986), 380 blz., ill.