Letters in steen
Een tentoonstelling te Brugge met 25 calligrafen en epigrafen die de lezer van Biekorf in elk geval moet boeien. Want hier werden invloeden van zowel Frankrijk als Engeland en Duitsland samen gebracht die nooit voorheen met mekaar werden geconfroteerd. Het is evenzeer boeiend de evolutie per land vanaf Eric Gill in Groot Brittannië te definieren.
E. Gill, werkzaam in Londen en er verbonden aan een architectenbureau, wordt door Edward Johnston op het spoor van de calligrafie gezet en verhuist naar het land van Wales waar hij schitterende leerlingen zal opleiden als John Skelton, Kinderley, Michael Biggs, waarvan op de tentoonstelling aanwezig, en ook werk van de assistent van Kinderley: Keyvin Cribb.
In Frankrijk is de grootmeester Jean-Claude Lamborot, in feite uit Charolais, doch wonend en werkend in de buurt van Lyon. Bij de grote bouwwerkzaamheden uit de jaren 50 kwam hij in contact met de ontelbar epigrafische Romeinse bronnen die met pakketten uit de bodem werden gehaald, waaruit hij een Bourgondisch-antiquiserende stijl ontwikkelde speelser dan de Britten, dichter bij dat wat wij de sensibiliteit van Vlaanderen zouden kunnen noemen. Zijn invloed op Claude Mediavilla te Toulouse en op diens leerlingen (Kitty Sabatier, Yannick Durand, Michel Derre, e.a.) die mét hem naar Parijs verhuisden, is grandioos te noemen. Het Vlaamse aandeel in dit geheel vertrekt bij de calligrafie van Jef Boudens die behalve zijn zoon Pieter Boudens en recent ook Kris Boudens schitterende studenten kon aanzetten tot inventiviteit, zo Goedele Soetewey en Els Baekelandt, die, net als ooit vroeger in onze geschiedenis, zowel Engelse als Franse en ook de Duitse traditie van Sepp Jacob (Freiburg) in hun werk een eigen gestalte geven. Een boeiend geheel, leerzaam doch nog meer verrukkelijk door zijn eigenheid, zijn aanknopen bij verloren gewaande handwerkelijkheid, zijn zuivere estetiek. En wij vergaten nog de helft van de merkwaardigheden op te sommen van de 13 anderen, even goed.
A. Dewitte
Letters in Steen. Brugge. Zomerstraat 2, 16-31 aug. 1986. Met catalogus.