Alfred Gilbert, een Brit in Brugge (1901-1925)
Het monument ter nagedachtenis van de zevende graaf van Shaftesbury is wereldbekend, maar dan alleen wanneer men er aan toevoegt dat het om het Erosbeeld op Piccadilly Circus in Londen gaat. De auteur van dit merkwaardig monument (ook merkwaardig omdat er voor het eerst gebruik werd in gemaakt van aluminium) blijft vaak onbekend. Het gaat om Sir Alfred Gilbert (1854-1934) nochtans één van de voornaamste beeldhouwers van zijn tijd. Indien hij ook voor ons interessant is, dan is het o.m. omdat hij bijna vijfentwintig jaar lang in Brugge heeft gewoond en gewerkt.
De biografie die Richard Dorment aan deze belangrijke en nog onvoldoende gewaardeerde beeldhouwer heeft gewijd, is dan ook vanuit de lokale Brugse gezichtshoek interessant. Op welke wijze zo'n artistieke reus zich in het kleine Brugge goedschiks kwaadschiks integreerde, hoe hij hier de eerste wereldoorlog overleefde, waarom hij met zijn brave huishoudster (een weduwe met zeven kinderen) hertrouwde, welke zijn relaties met de Bruggelingen en de Engelse residenten waren, dit alles komt op bijzonder boeiende wijze in dit boek naar voor.
Richard Dorment is er in geslaagd de tragische geschiedenis van de flamboyante beeldhouwer op superieure wijze te beschrijven, in de stijl van de Angelsaksische biografiekunst, die wetenschappelijke accuraatheid besprenkelt met de nodige ingrediënten om van een levensverhaal een echte ‘thriller’ te maken.
Wie bij ons geïnteresseerd is in de Britse aanwezigheid te Brugge, zal dit aantrekkelijk boek als een ‘must’ beschouwen.
A. VAN DEN ABEELE
Richard DORMENT, Alfred Gilbert, Published for the Paul Mellon Centre for studies in British Art by Yale University Press, New Haven and London, 1985.