Willem van Rubroeks reisverhaal in moderne versie
Ten tijde van Margareta van Constantinopel ondernam de Vlaamse minderbroeder Willem van Rubroek, wschl. afkomstig van Rubroek nabij Sint-Omaars, in 1253-55 een reis naar Karakoroem in Mongolië als missionaris en met een aanbevelingsbrief van de Franse koning de H. Lodewijk IX.
De tocht verliep 18 jaar vóór Marco Polo, en Rubroeks relaas is veel merkwaardiger. De nuchtere Vlaming blijkt de eerste te zijn die talrijke concrete bijzonderheden optekende over een volk dat net zoals de Islam eraan dacht Europa te veroveren, maar, gevestigd tussen China en de Islam, in het Westen vele eeuwen volslagen onbekend is gebleven.
De figuur van Willem van Rubroek geniet een vernieuwde belangstelling. In 1970 had A. Viaene in Biekorf (blz. 302-303) reeds gewezen op de eerste uitgave in het Nederlands van Rubroeks reisverhaal (Leiden, 1705). Dit jaar verscheen een licentiaatswerk over Willem van Rubroek in de historiografie (Luc Kinnaert, Leuven 1984) en de Roede van Tielt komt nu voor de pinnen met een keurige vertaling van Rubroeks reisverhaal, voorzien van een goede inleiding, met een belangrijk en volledig bibliografisch overzicht, en gepresenteerd in een handig en verzorgd boekje. Warm aanbevolen!
A.B.
U. DEVOLDER o.f.m.(†), R. OSTYN en P. VANDEPITTE, Het reisverhaal van Willem van Rubroek. de Vlaamse Marco Polo (1253-1255), 1984, 160 blz. ill.