Scheuring in de Nederlanden
In Biekorf 1982 (blz. 261-295 en 337-355) verscheen de studie 1830 te Brugge van Dr. A Smits osb, die het verloop der gebeurtenissen omtrent de overgang van het koninkrijk der Nederlanden naar de nieuwe Belgische staat uitvoerig behandelt en de feiten plaatst tegen een achtergrond waarin de lokale politiek, de onderlinge rivaliteiten, de sociale en zelfs de economische toestand te Brugge de dominante elementen vormen.
De auteur, die destijds over dit onderwerp doctoreerde en publiceerde (1950) heeft nu in een grondige studie de scheuring in de Nederlanden behandeld. Het eerste deel onderzoekt hoe de Hollandse Staat België en daarna Vlaanderen afstoot; het tweede deel hoe Brussel en Wallonië Vlaanderen veroveren en in de nieuwe staat een franstalig overwicht vestigen.
Het werk gaat uitvoerig en diepgaand op tal van aspecten in en steunt hoofdzakelijk op onuitgegeven bronnen, ook Noordnederlandse, en is een belangrijke aanwinst voor onze nationale geschiedenis. Maar ook de plaatselijke geschiedvorsers zullen er hun gading vinden. Volgende Westvlaamse lokaliteiten komen min of meer uitgebreid aan bod met gegevens omtrent 1830: Anzegem, Avelgem, Beselare, Blankenberge, Brugge, Diksmuide, Geluwe, Gits, Harelbeke, Ieper, Izegem, Kerkhove, Knokke, Koolskamp, Kortrijk, Lichtervelde, Menen, Moerkerke, Moorslede, Nieuwpoort, Oedelem. Oostende, Oostkamp, Poperinge, Roeselare, Rumbeke, Tielt, Torhout, Veurne, Waasten, Wervik, Westkapelle en Westrozebeke.
L.V.A.
Dr. A. Smits O.S.B., 1830 Scheuring in de Nederlanden (Standen en Landen, deel LXXXIII) (Uga, Kortrijk-Heule, 1983), 941 blz., 2 dln., ill.