Executeren in effigie 1666
Het hierboven vermeld executeren in effigie was een vorm van supplicium toegepast bij afwezigheid van de veroordeelde, doch met de bedoeling de delinquent openlijk te straffen.
Een frappant voorbeeld hiervan komt voor in de Rare Geschriften van J. Inbona. Het betreft de heere van Tilleghem, Charles Phlijps Matanca, oudburgemeester en schepen van het Vrije, die drie jaar lang via valse handtekeningen het Vrije had bestalen.
Zegt Inbona (p. 199): ‘... Ende midts dat hij het in persoone was ontloopen, soo wiert de sententie volcommen aen sijn beelt ofte effigie, aen een galge voor het Vrije opden Burgh. Ende daer stondt onder de schilderie gheschreven: Charles Phlijps de Matance, om valscheijt ende dieverie, tot groote schande vande vrienden.. Ende hinck dit beelt aende galghe tot der sonnen onderganck. Op die manier werd dus ook de posthume behandeling aan de afbeelding van de delinquent voltrokken.
JOKE DEWITTE
Bron: J. DEWITTE, Volkskultuur te Brugge tijdens de 2e helft van de 17e eeuw op basis van de ‘Rare Geschriften’ van Jacques Inbona, onuitg licentiaatsverh., RUG 1980-81, blz. 246, 266.