De Engelse residenten
Al bij al, wanneer het om opschriften gaat die duidelijk voor de Engelssprekende bevolking van Brugge bestemd zijn, komt men tot amper vijf borden.
De eerste zijn die van Madame d'Auelle, die in de Philip Stockstraat een English Bank open (1881), en van de Weduwe Lau die in de Noordzandstraat 7 een English boot and shoe stores houdt (1888). In 1894 vraagt de Reverend Thomas William Wilkinson, die resideert in het Hôtel de Flandre, om op de kerk Ezelstraat 56 een bord van 1,50 × 0,30 m. te mogen aanbrengen met als opschrift English Church. Enkele maanden later vraagt hij ook nog toelating om aan de gevel van de kerk een lantaarn op petrol te mogen plaatsen.
Ten slotte vinden we tweemaal de naam terug van Mr. Reed-Lewis, die woont in de Geldmuntstraat 22. Hij is directeur de pensionnat, en in 1895 vraagt hij een opschrift te mogen aanbrengen op de hoek van Steenstraat en Zilverstraat, verwijzend naar de op het adres Zilverstraat 8 gelegen St.-Georges school for boys. In 1893 had hij als chairman and honorary-secretary gevraagd om op de Wijngaardplaats een bord te mogen aanbrengen met als opschrift: To the Minnewater Lawn Tennis Courts. Dit bord moest de weg wijzen naar de Minnewater Lawn Tennis Club of Bruges, waarvan het comité uitsluitend uit Engelsen was samengesteld: Major-General Lambert, Captain Broughton, Lt. Colonel Huyshe, Mrs. Baker, Mrs. Toogood, Mrs. Fagan en Miss Aimlie. Om spelend lid te worden van deze typisch Britse club op Brugse grond (waarschijnlijk de eerste tennisclub in Brugge) diende men 15 fr. lidgeld per jaar te betalen. Thee werd gratis geserveerd op woensdag, en aan honden werd de toegang geweigerd!
Op grond van de aanvragen voor uithangborden was de Engelse aanwezigheid tijdens de 19de eeuw te Brugge in ieder geval dus bijzonder discreet. Bovenaangehaalde data en namen zie SAB - Rubr. Politie - Afd. Uithangborden.
avda