Het oude Bulskampveld
Aalter heeft in Luc Stockman een gezaghebbend en vruchtbaar historicus gevonden. Deze grote industriële gemeente, op de grens van onze gouw, gelegen in de Oudburg van Gent, aan het kanaal van Gent naar Brugge, had talrijke bindingen met West-Vlaanderen (Ruiselede, Beernem en het Tieltse).
De gemeenteraad van Aalter gaf in 1972 aan L. Stockman de opdracht de geschiedenis van Aalter te schrijven. Geheel afgestemd op de voortreffelijke Geschiedenis van Ertvelde (Biekorf 1973, 179-180), heeft de auteur bijna een spiegelbeeld ervan op het getouw gezet. Dit is dan het resultaat: een boek in groot formaat op zwaar papier, 684 blz., 232 ill., 12 kaarten, 6 tekeningen, 64 tabellen, enz... alles samen meer dan twee kilogram! En een soepele en gedegen tekst die iedereen (vooral de doorsnee Aalternaar) vlot zal lezen.
Enkele hoofdstukken zoals Peiling naar de levensstandaard, De evolutie van het Boerenbedrijf, Historie van enkele belangrijke families, die ook reeds in Ertvelde werden behandeld, klinken bewust nieuw, en luiden resoluut een periode in, waarbij de gewone man in zijn dagelijks leven, met reden belangstelling krijgt. Zulke onderwerpen, rechtstreeks bedoeld voor de lezer uit Aalter (maar ook daarbuiten!), vertalen de historie in mensentaal en moeten interesse in ruime kring voor de gesohiedenis opwekken.
Vermelden we tenslotte dat de auteur tot in detail een kaart van lenen en heerlijkheden (naar A Verhoestraete) kon opgeven, en zelfs, wat nog zeldzamer is, een kaart van de tienden in Aalter. Indien alle dorpsgeschiedenissen feodale en tiendenkaarten konden presenteren, zouden we een hele stap vooruit zijn in de kennis der ontwikkelingsgeschiedenis van het graafschap Vlaanderen in de vroegere middeleeuwen. Het is wel spijtig dat, zoals reeds in het werk over Ertvelde, ook hier geen plattegrond van de tegenwoordige gemeente wordt meegegeven, en dat de kabinetskaart van Ferraris (circa 1777) niet wordt vermeld of gereproduceerd... Dit zijn kleine schoonheidsvlekjes op een werk dat een belangrijke aanwinst is voor de historiografie van het oude Bulkskampveld.
L.v.A.