Fernand Khnopff ,strikt biografisch bekeken, intiemer met het 19e eeuwse Brugge bekend was dan Georges Rodenbach: zijn vader Edmond was er geboren, en kwam er zich in 1859 opnieuw vestigen, bij zijn benoeming tot substituut van de procureur des Konings. Het gezin verliet de stad in 1864. Fernand Khnopff heeft later nooit twijfel erover laten bestaan dat de herinnering aan zijn Brugse kindertijd hem in scherpe contouren is bijgebleven. De grote pastel- en potloodtekening Une vide abandonnée, uit 1904, is ongetwijfeld het meest sprekend voor het symbolisme dat hij aanhing. Daarop staat het klooster der Zwarte Zusters afgebeeld, zoals het op de Brugse Woensdagmarkt te zien is; waar verderop rechts de Oosterlingenplaats behoort te liggen is er niets dan ijlte, zee en nevel. Het standbeeld van Memling is van zijn voetstuk gehaald en evengoed verdwenen; alleen de sokkel is blijven staan, voor Freudiaanse interpreten een apart symbool.
Fernand Bonneure heeft onlangs in een rijk gedocumenteerd artikel over ‘Brugge in de literatuur’ de sfeer opgeroepen waarin werken als dat van Khnopff en Rodenbach kunnen gesitueerd worden. Wat bij de terugblik op de eerste editie van Bruges-la-Morte dan ook opvalt is dat de auteur, op het titelbeeld van Khnopff na, geen beroep heeft gedaan op analoge symbolische voorstellingen. Integendeel schrijft hij in zijn Avertissement de opname van (natuurgetrouwe) illustraties belangrijk te hebben gevonden afin que ceux qui nous liront subissent aussi la présence et l'influence de la Ville. Latere edities werden daarentegen wél met historiserende voorstellingen verlucht. Over die 35 illustraties in de eerste uitgave is niet zo veel geweten: het betreft similigravures door Ch.-G. Petit (die ook de tekening van Khnopff heeft gesneden), naar clichés van de firma's Lévy en Neurdein. Guillaume Michiels haalt in Uit de wereld der Brugse mensen de Parijse uitgeverij N.D. Photo-Neurdein Frères aan als specialist in de aanmaak van prentbriefkaarten, en weet te vertellen dat hun produkten reeds omstreeks 1876 in Brugse souvenirwinkels werden verkocht. Allicht hebben de auteur en zijn uitgever daaruit nog in 1892 kunnen putten. De kwaliteit moet, naar de reproduktie ervan te oordelen, bijzonder goed zijn geweest.
G. Gyselen
Lit.: Fernand Khnopff 1858-1921, Maître du Symbolisme, Sa Vie, Son Oeuvre tekst door Robert - L. Delevoy; Catalogus door Cathérine De Croës en Gisèle Ollinger-Zinque, Cosmos, Brussel, 1979.