Prinsen en Pestalozzi in het dorp
Meester Leonard Roose te Klerken
1823-1824
Op ‘het Patroon-feest der Schoolkinderen’, Sint-Gregoriusdag 12 maart 1823, had de plechtige uitreiking der prijzen plaats ‘aen de leerlingen en opkweekelingen der Primaire-school van den heer Leonard Roose te Klerken, in de tegenwoordigheyd van onze geestelyke en wereldlyke overheyd’.
De plechtigheid werd voorafgegaan door een ‘letter-oeffening in de onderscheydene vakken, zynde (voor de jongens):
Nederduytsche tael - Schryfkonst - Cyfferkonst - Leeskonst - Christelyke leering - Grondbeginselen der fransche tael.
Voor het ‘Vrouw-geslagt’ was het programma gereduceerd tot Schryfkonst, Leeskonst en Christelyke Leering.
Een dertigtal leerlingen volbrachten ‘hunne oefeningen op de klank-methode van den heer Prinsen, in de tegenwoordigheyd der overheyd, die met een waere tevredenheyd hunne werkingen en snellen voortgang in het onderwys hebben bewonderd...’.
Tot slot ‘betuygde den Leer-meester zyne hooge dankbaerheyd over de medewerking van de overheyd in het onderschraegen zyner pogingen’.
Tot zover het verslag in de Gazette van Brugge (21.3.1823), die een jaar later (19.3.1824) het volgende bericht brengt:
‘Clercken, 11 maert. - Heden wezende dags voor het patroon-feest van de school-kinderen, heeft alhier de gewoone plechtige uytreyking der pryzen plaets gehad aen de leerlingen en opkweekelingen der primaire school van den heer Leonard Roose, ten bywezen van de geestelyke en burgerlyke overheyd. De bekroning was voorafgegaan door letter-oeffeningen in de cyffer-tael-schryf- en leeskunst, christelyke leering en eerste beginselen der fransche tael; alsmede in alle de gangen en werkzaemheden van de klank-methode van den heer Prinsen en Pestalozzische getalleer, verwonderende idereen den rappen voortgang, volgens deze leerwys van een veertigtal leerlingen, daer er alreed verscheyde van 't voorleden jaer, in de hoogere klas gevorderd zyn’.
De school van Meester Roose bereikte in 1829 een merkwaardige bloei: ze telde alsdan 130 leerlingen (kostgangers en dagscholieren). De inwonende leerlingen waren afkomstig o.m. uit Esen, Geluvelt, Keiem, Staden, Werken, Woumen, en zelfs uit het Franse (Péronne, Mouvaux).
Ook in 1829 had de prijsuitdeling plaats op 12 maart, het aloude Sint-Gregoriusfeest der schoolkinderen.
C.B.