Testament van een kwezel
Meulebeke 1792
In bijlage volgt de originele laatste wilsbeschikking van Maria Theresia van Landeghem uit Meulebeke. Het stuk wordt bewaard bij familieleden tussen andere officiële akten en oude papieren betreffende deze familie.
Uit de andere stukken kunnen wij iets vernemen over deze ongehuwde Maria Theresia van Landeghem. Zij was de dochter van Pieter en Maria Catherine van Brabant, welgestelde landbouwers in Meulebeke. Zij had minstens twee broers, waarmee zij een ‘uytgrootinghe’ aanging in 1790. Zij waren samen eigenaars van een middelgrote hoeve in Meulebeke en hadden elders nog eigendommen, o.m. in Pittem. De testatrice had een meid, maar was ongeletterd. Haar broers konden lezen en schrijven.
Het testament spreekt niet van haar goederen. Deze vervielen aan ‘haere apparente hoirs ende erfgenaemen’. Alleen wordt erin voorzien wat er moet gebeuren met haar linnen en beddegoed en hoe haar lijkdienst en begraving dienen te verlopen.
De onderpastoor is opsteller van het testament; het is dezelfde hand die het testament schreef en de handtekening onderaan (van Geyte) plaatste. Tevens was hij testamentuitvoerder. De andere onderpastoor en de koster van Meulebeke waren getuige.
Alhoewel het nergens uitdrukkelijk wordt vermeld, staan we hier voor een autentiek testament van een derdeordelinge, een zogenaamde kwezel of dibbe, zoals er in die tijd in onze streken wel meer waren.
Denkelijk zijn dergelijke stukken, niet opgesteld voor een notaris, tamelijk zeldzaam. Zij raken immers niet aan de gelden, goederen en andere bezittingen van de erflaatster en kwamen, eenmaal het overlijden voorviel, waarschijnlijk niet eens te berde bij de schepenbank of de notaris die de erfenis likwideerde.
Het voorliggend testament draagt ook geen enkele clausule van registratie, zodat dit testament dus voorzeker nergens officieel ‘de klaren’ heeft gezien.
Aangezien anderzijds dit papier nu nog bewaard is tussen de familiepapieren der van Landeghems, en men er dus blijkbaar belang aan heeft gehecht, mogen wij wel denken dat het te gepasten tijde werd uitgevoerd zoals het moest.
L. Van Acker