Halsrechting te Brugge in 1586
De rebellen van Sluis hadden begin 1586 medewerking gevonden in Brugge om deze stad te bemachtigen. Het verraad lekte voortijdig uit en de twee schuldigen werden op St.-Antoniusdag in 1586 onthoofd op de Burg te Brugge. Hun namen Chantraines dit Broucxault en van Peenen behoren tot het patriciaat van die tijd.
Over die episode is de kroniekschrijver van Duinkerke (Vlaemsche Kronijk, ed. Piot, 655-656) uitvoeriger dan de Brugse kronieken. Hier volgen zijn aantekeningen.
Op 8 mei ‘wierden gheapprehendeert binnen der stede van Brugghe, Pieter Brisaut, zone van Jacques Brisaut, burchmeestre was van Brugghe in de meeste troublen, ende eenen Joos van Peenen, poorters der voornomde stede, de welcke gheaccuseert waren van conspiratie ende intelligentie met de rebellen van der Sluus’.
Nadaf ze allebei ‘ten diversschen stonden bij tortuere gheexamineert gheweest hadden, ende verwonnen zynde van haerlieder quaet voorstel, twelcke zy metten rebellen hadden, want Jacques Brisaut, vadre van den voornomden Pieter, hem houdende was binnen der stede van Sluus, wierden beede, onder den 13en der selve maent juny, ghejusticiert metten zweerde up den burch van Brugghe. De officier criminel miste zeer loerdelyck aen den persoon van Pieter Brisaut, eerst slaende in de schouderen, daernaer int hooft; den hals wiert noch afghehilt. De hoofden van hemlieden wierden up staken ghestelt voor zekeren tydt. t'Lichaem van Joos van Peenen, als ghestorven catholyck, wiert begraven in de kercke van Sinte-Wouburghe, ende tlichaem van Brisaut, als obstinaet ghestorven, wiert ghedolven in de bleykerie van Sint-Janshuus’.