[p. 281] | |
Toponymica uit de kuststreek
| |
[p. 282] | |
of iets dergelijks). Of is het s'Wiersweg (Ser Wierds weg)? Wierd (samentrekking van Wighard) komt in Friese familienamen voor: Wiersma, Wiertsema e.a. Het verder onderzoek laten wij aan de anthroponymisten over.
Zweversweg. Een weg te Oostkerke tussen het 126ste en het 127ste begin van Groot-Reigaarsvliet. Bevat de familienaam Zwevers ('s Wevers zoon) of Wevers ('s Weversweg, Ser Weversweg?)
Zalserstrate. Drubbele vermeldt op zijn kaart en in zijn beschrijving van de Verenigde Wateringen van Eiensluis en Groot-Reigaarsvliet (1838) een Zalserstraete te Lissewege, die de grensscheiding vormt tussen beide wateringen. Het is de huidige Ramskapellestraat. Deze eigenaardige naam Zalserstrate moet wel een vergissing, een foutieve schrijfwijze zijn. De Atlas van de Buurtwegen noemt deze straat ‘Sanselstraat’, een naam die evenwel niet leeft op de volksmond(4) Als dit ‘Sanselstraat’ ook geen verkeerde schrijfwijze is, dan is deze naam ten minste toch begrijpelijk, terwijl ‘Zalserstrate’ helemaal duister is. De Bo geeft sansel = slordig vrouwmens, nevenvorm van swansel. Swanselen = morsen. Sanselstrate kunnen we begrijpen als natte, verzopen strate. En dit is ze vroeger ook geweest!
Zadelhoek. Een belangrijke, jammer genoeg niet teruggevonden oorkonde over de tiendehoeken te Westkapelle en Oostkerke(5) vermeldt te Westkapelle, ten zuiden van de kerk, een Zadelhoek. Dit moet zijn Zaalhoek, hoek of sektie genaamd naar de oude, thans verdwenen, hofstede en leengoed Ter Zale. De oudste vermelding van deze heerlijkheid, een leen van het leenhof van den Burg van Brugge, dagtekent uit de 15de eeuw. In de 17de eeuw bestond de hofstede niet meer, zoals blijkt uit een tekst in de ommeloper van Westkapelle van 1674: ‘Een groot stick met een plat walleken ende walgracht rontsomme genouch ten middele daer in liggende, genampt thof ter Zaele’(6). Jozef De Langhe. |