Hoe de maanden genoemd?
DAT is een opstel die in Biekorf, 3de jaargang, bl. 341 en bl. 355 verscheen, en waarin een geleerde de meest gebruikelijke germaansche namen der maanden opzocht, en ze op vasten grond en goede redens wist te staven.
Eerst waren de voorzichtigaards wantrouwig, en gelijk het altijd gaat met iets nieuws dat wij zelve niet uitgevonden en hebben, sommigen wisten eenige lichte tegenwerpingen of eenige stille beknibbelingen bij te brengen.
Maar 't moet zijn dat die lieden, en zelfs die geleerden, overtuigd zijn van de nietigheid hunner eigene bemerkingen, en van de deugdelijkheid dezer verdietschinge, want, bij onze wete, en wierd er geene reke tegen dezen opstel geschreven, noch geen enkele voorstel tot verbeteringe gedaan, alhoewel de schrijver van gemeld opstel, alle geleerden tot wedersprake en verbeteringe uitnoodigt!
Nieuwjaarmaand, Schrikkelmaand, Lentemaand, Grasmaand, Bloeimaand, Zomermaand, Hooimaand, Koornmaand, Herfstmaand, Zaaimaand, Slachtmaand en Wintermaand, zijn dus gekeurd en goed gevonden!
Ook hebben zij al hunnen weg beginnen banen. Sommige dagbladen, eenige tijdbladen en menige geleerde lieden, steken die echt vlaamsche benamingen al in voege. Zij ontwaken aan het leven, en 't is te hopen dat zij zullen groeien, en welhaast levenskracht genoeg bezitten om die heidensche, die latijnsche benamingen te verdringen en ze voor goed te versmachten!
En 't zij hier nogmaals herhaald, ‘dat alle dietsche tijdbladen, dagwijzers, boeken en nieuwsbladen’ en 'k voege er bij, dat alle geestelijke en wereldlijke leeraars ‘t' hoope doen om bovenstaande inlandsche benamingen, en de die alleen, te gebruiken, overal daar 't mogelijk is: in weinig tijds geraken zij in de spreektale van ons dietsche volk. Het zij zoo! ze zijn wel nog zoo schoone, nog zoo nauwkeurig, nog zoo leerzaam als de latijnsche.’
R. De Caele
WIJ vernemen met groot genoegen en uit goede bronne, dat Eerweerde Vader Constant Lievens, die te Leuven is om zijne gezondheid te herstellen, vele gebeterd is, en dat de geneesheeren groote hope hebben den dierbaren zieke te genezen.
God gave het, tot meerdere eere van zijnen Name, en van Vlanderen!