Binnengekomen bericht
Onlangs is, op initiatief van de dichters Co Woudsma en Patty Schotten, het Dèr Mouwgenootschap opgericht. Aanleiding tot de oprichting is het ontbreken van de dichter Dèr Mouw in de canon van de Nederlandse literatuur, een afgelopen voorjaar door het Letterkundig Museum gepubliceerde lijst van de honderd grootste dode Nederlandstalige schrijvers en dichters. De gecanoniseerde auteurs zullen de komende jaren de permanente expositie van het Letterkundig Museum vormen.
Het Dèr Mouwgenootschap beschouwt Johan Andreas dèr Mouw (alias Adwaita, 1863-1919) als een van de grootste Nederlandse dichters aller tijden en ziet het feit dat hij niet in de canon is opgenomen als symptomatisch voor het gebrek aan waardering voor Dèr Mouw.
Door ludieke acties wil het Dèr Mouwgenootschap bereiken dat Dèr Mouw alsnog in de canon wordt opgenomen, dat Dèr Mouws poëzie in Nederland en Vlaanderen veel bekender wordt dan zij nu is en dat Dèr Mouw een internationaal bekende dichter wordt.
De mede-oprichters van het genootschap zijn onder meer Hans van den Bergh en Marcel Fresco (beiden bezorger van het Volledig dichtwerk van Dèr Mouw), Gerrit Komrij (samensteller van de Dèr Mouwbloemlezing 'K ben Brahman, maar we zitten zonder meid) en Jos Damen (bestuurslid van het Letterkundig Museum).
Het eerste voortbrengsel van het Dèr Mouwgenootschap is een onlangs verschenen, door gastredacteuren Scholten en Woudsma samengestelde, Dèr Mouwspecial van het literaire tijdschrift De Tweede Ronde. Het Winternummer van dat blad bevat talrijke artikelen over Dèr Mouw, een aantal bekende dichters schreef op verzoek van het genootschap een op Dèr Mouw geïnspireerd gedicht en bekende Nederlandse en Vlaamse (strip)tekenaars tekenden portretten van Dèr Mouw.