Hoe ziet de toets eruit?
Het toetspakket bestaat uit een voorschatter, twee boekjes voor lezen, twee voor schrijven en een uitgebreide gebruikershandleiding met afname-instructie en een scoringsvoorschrift. In de handleiding is ook het Raamwerk Alfabetisering opgenomen. Het Raamwerk is voor deze herpublicatie geredigeerd en is nu nog overzichtelijker.
Een cursist die op een intake verschijnt, legt één toets af voor lezen en één voor schrijven. Welke toetsboekjes het beste kunnen worden voorgelegd, wordt bepaald met behulp van de voorschatter. Cursisten die onder een bepaalde grensscore presteren, maken de boekjes met taken op de niveaus Alfa A en Alfa B, cursisten die boven de grensscore presteren maken taken op de niveaus Alfa B en Alfa C. De uitslag van het boekje lezen en het boekje schrijven bestaat uit een niveaubepaling voor lezen en een niveaubepaling voor schrijven.
De voorschatter bevat vier typen taken met betrekking tot technische en functionele vaardigheden: woorden lezen, tekstbegrip, woorden aanvullen en een woorddictee.
De afname van de voorschatter duurt ongeveer vijf minuten.
De boekjes voor lezen bestaan uit functionele leestaken. Taken focussen bijvoorbeeld op tekstbegrip, informatie opzoeken in een schema, instructies begrijpen en tekstsoorten herkennen (zie kader). Om de herkenbaarheid te vergroten is ervoor gekozen de toetsboekjes in fullcolour uit te brengen. In een zwart-wituitgave gaan immers belangrijke tekstkenmerken verloren: reclame in felle kleuren zal sneller herkend worden als reclame, een treinkaartje is duidelijker herkenbaar als een treinkaartje wanneer het geel is.
De boekjes voor schrijven bevatten functionele schrijftaken, zoals formulieren invullen, informatie overnemen in een agenda en correspondentietaken.
Daarnaast bevat de schrijftoets een zinsdictee. Ook voor schrijven worden de boekjes in kleurendruk uitgebracht.
De afname van beide toetsen duurt in totaal 45 minuten. Bij de afname wordt de cursist individueel begeleid door een toetsleider. Deze neemt de toets af en doet ook de scoring. De toets kan tijdens de afname direct gescoord worden, hiervoor hoeft dus geen extra tijd te worden ingeruimd.
Wie er behoefte aan heeft bij de intake ook het niveau van gespreksvaardigheid in kaart te brengen, treft in de handleiding materiaal aan voor een kort assessment. In het assessment gespreksvaardigheid worden enkele situaties nagebootst. In deze situaties worden aan de hand van een gespreksleidraad korte gesprekken gevoerd. Met behulp van een beoordelingsmodel kan de toetsleider het niveau van gespreksvaardigheid van de cursist beoordelen.