Signalementen
1) Laaggeletterd in de Lage Landen
Uit een recent internationaal onderzoek naar geletterdheid van volwassenen bleek dat ongeveer een op de tien volwassenen in Nederland en een op de zeven in Vlaanderen functioneert op een laag niveau van geletterdheid. Daarbij gaat het om volwassenen die grote moeite hebben met alledaagse schriftelijke taken. Onder meer naar aanleiding daarvan zette de Nederlandse Taalunie een werkgroep aan het werk om eens nader te bekijken hoe dat komt, om wie het gaat en wat er eventueel in samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland gedaan kan worden.
Het rapport van de werkgroep is inmiddels verschenen. Daarin wordt onder meer beschreven welke eisen de samenleving aan geletterdheid stelt, en dat die de laatste decennia sterk zijn gestegen. Bij laaggeletterdheid gaat het voor een deel om volwassenen die te weinig onderwijs hebben gehad om op een voldoende hoog niveau geletterd te worden (veel allochtonen) en voor een deel om volwassenen die problemen hebben gehouden met lezen en schrijven (allochtonen en autochtonen). Ook wordt in enkele portretten geschetst wat volwassenen in verschillende contexten tegenkomen aan geschreven taal. In het rapport wordt geconstateerd dat veel van die volwassenen niet bereikt worden in de volwasseneneducatie, dat er meer impulsen nodig zijn, dat de volwasseneneducatie alleen het probleem van laaggeletterdheid niet op kan lossen en dat er meer samenwerking nodig is tussen verschillende actoren in de samenleving.
Ella Bohnen, Christine Ceulemans, Carry van de Guchte, Jeanne Kurvers & Tine van Tendeloo (2004), Laaggeletterd in de Lage Landen. Hoge prioriteit voor beleid. Den Haag: Nederlandse Taalunie.
jk