zijsteunen van de bank (zie foto) en zijn rug zakte steeds dieper over de bank. Zo af en toe trok ik hem maar eens recht; hij merkte het niet eens.
In de derde week van november '98 werd hij onverwachts, zoals dat vaak gaat met AMA-jongeren, overgeplaatst. Naar Lelystad. Daar was de procedure: een startonderzoek door Stichting onderwijsvoorrang Lelystad, voor een goede plaatsing in het voortgezet onderwijs. Men gebruikte een tempotest rekenen, een Verkorte Schiedamse rekentest, de Raven en Instaptoets anderstaligen woordenschat 1&2. Rekenen: de basisbewerkingen tot de breuken gingen goed; procenten waren hem wel bekend. De Raven: 1 fout uit 36 opgaven. Woordenschat 1: 25 uit 32 goed. Woordenschat 2: te moeilijk, afgebroken. (Ook hier een vermelding over zijn bijzondere concentratie.) Met deze scores kon David naar de Scholengemeenschap Lelystad (SGL), een school voor voortgezet onderwijs (mavo t/m vwo). Hij kwam in een brugklas, met een aangepast programma voor NT2-neveninstroom. Op de dag dat ik hem opzocht (29 maart 1999) mocht hij net beginnen in een gewone reguliere brugklas en zijn docent gaf aan, dat ze toch wel denken aan vwo - niveau. Hij werkt nu in Nieuw Nederlands (Wolters Noordhoff). Let wel, in krap zeven maanden van analfabeet naar regulier vwo!
...de derde week op school
Davids spreekvaardigheid was in deze zeven maanden enorm vooruit gegaan. We konden nu echt een gesprek voeren en ik vroeg hem hoe hij het had ervaren om in het Nederlands te leren lezen. Over de gebruikte methoden had hij nooit kritisch nagedacht en wat het leren lezen zelf betrof: ‘Ik vond het geluk, echt geluk.’ Hij had alles leuk gevonden. ‘Natuurlijk juffrouw, ik vond alles leuk!’ Hoe het was voordat hij kon lezen? ‘Lezen is heerlijk. Als je niet kunt lezen, kun je niks weten. En ik heb dorst naar weten. Ik wil alles weten.’ Hij kon mij nu vertellen dat hij in Azerbeidzjan een klein poosje (tot hij bijna zeven jaar was) naar school was geweest. Maar dat was, zoals hij het zelf uitdrukte ‘letters leren’. Hij kon zich er ook niet veel meer van herinneren. Na zijn zevende is hij zijn ouders kwijtgeraakt en heeft hij in Rusland rondgezworven. Hij kon nu nog maar een heel klein beetje Armeens spreken. Tijdens zijn Russische jaren zag hij wel eens een krant en ook wel een boek, maar dat ging altijd over het werk. ‘De mensen waren daar altijd bezig, altijd bezig met werk. De boeken gingen ook over het werk. Ze hadden geen boeken met verhalen’. Wist hij dan dat er boeken met verhalen waren? Ja, dat wist hij wel en hij wist ook, dat dat pas echt lezen was. Hoe hij dat wist? Hij hoorde op de Russische schooltelevisie eens over Poesjkin en Toerkenjev. (!?) En hij dacht er wel eens aan, hoe fantastisch het moest zijn als je dat kon lezen!
Tijdens mijn bezoek op 29 maart hoorde ik nog iets heel bijzonders. Dat aanpassingsprogramma in de brugklas heet Spoedcursus NT2 en is een eigen product van de school in Lelystad. Het is op deze school de gewoonte, dat een leerling deze hele cursus in eigen taal vertaalt en vervolgens bij de docent in het Nederlands terugvertaalt. Dat is dan de toets. Van zoiets had ik nog nooit gehoord en ik keek dan ook maar eens naar David. Hoe had hij dat gedaan? Want bij mijn weten kon hij in een eigen taal niet lezen en schrijven, en ik bedacht daarbij dat Spreken is zilver ook nog eens nadrukkelijk receptief is.
Dit is natuurlijk een schoolvoorbeeld van een slechte aansluiting. David had wekenlang gehoord dat hij juist niét mocht vertalen en toen moest hij op zijn nieuwe school nadrukkelijk wél vertalen. In Haarlem geven wij onze leerlingen altijd een rapport mee, waarin de gebruikte methodes duidelijk staan vermeld. We gaan er van uit, dat Spreken is zilver in de NT2-wereld geen nadere toelichting behoeft. Meestal is dat ook zo, maar op Davids nieuwe school waren een receptieve methode en TPR-aanpak onbekend. Ik vermoed dat dit te maken heeft met het hogere instroomnivo van de school in Lelystad. Was David na de intake zoals bijna alle AMA's op een ROC of vbo geplaatst, dan was men waarschijnlijk wel bekend geweest met Spreken is zilver.
Hoe had hij zich hieruit gered? Zijn huidige