instituutsdirecteur van het Instituut voor Germanistiek zijn de lezingen begonnen. Na de plenaire openingslezing van Prof. Dr. Herbert van Uffelen over de ontwikkeling van de historische roman werd er in de sessies ‘Taalkunde/Didactiek’ en ‘Letterkunde/Cultuur’ gewerkt en gediscussieerd.
Op de tweede werkdag van het Colloquium vond een workshop van het Steunpunt Nederlands en van het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal plaats. Hierin konden zich de deelnemers een beeld vormen van het veranderde Certificaat Nederlands en van de nieuwe toetsingmethodes van verschillende taalvaardigheden. Tijdens het Colloquium kon ook de ledenvergadering van Comenius worden georganiseerd. Na drie drukke, maar interessante dagen zijn de deelnemers vertrokken - hopelijk met een goed en tevreden gevoel.
Met deze bundel willen we een stukje van het Colloquium tastbaar maken. We willen niet alleen de deelnemers, maar ook iedere neerlandicus in de wereld aanspreken en hun aandacht op het belang van gemeenschappelijk onderzoek vestigen.
In deze bundel vindt u de meest diverse thema's die op een of andere manier met historiciteit te maken hebben: u kunt hier artikelen over Huizinga's cultuurpolitiek, over het proza van de Zuid-Afrikaanse beweging, maar ook over de ontwikkeling van het betrekkelijk voornaamwoord in het Nederlands lezen.
De redacteurs willen ook graag gebruik maken van de gelegenheid om namens de Vakgroep Nederlands aan de Universiteit Debrecen iedereen te bedanken die aan het Colloquium heeft deelgenomen.
Verder gaat onze speciale dank uit naar alle sponsoren, die het congres hebben mogelijk gemaakt: de Nederlandse Taalunie, de Orde van den Prince, de Nederlandse Ambassade in Boedapest, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Universiteit Debrecen, de Faculteit der Letteren van de Universiteit Debrecen, de Stichting Universitas en de Hongaarse Academie der Wetenschappen.
In naam van de redactie:
Gábor Pusztai en Márta Faragó