[Hendrik Voes]
VOES (Hendrik), Augustijner monnik te Antwerpen, was een der eerste die voor Luther's zaak in de Nederlanden optrad. Ongehinderd bevorderde ook hij het werk der kerkhervormers te Antwerpen, tot dat de vermaarde Rijksdag te Worms in 1521, de eerste, dien Karel, als keizer van Duitschland hield, de uitvaardiging van het zoogenaamde Wormsche Edikt ten gevolge had. Dit plakkaat, het eerste, dat ter stremming van de voortgang der hervorming in de Nederlanden werd uitgevaardigd, was gedagteekend uit Worms 8 Mei 1521, en werd, op 'skeizers last, door de landvoogdes Margaretha van Oostenrijk alom in de Nederlandsche gewesten afgekondigd.
Van dien tijd af werden de Lutheranen en al die zich van het Pausdom afkeerig toonden, onder het bewind van Karel en Philips onophoudelijk vervolgd. Ook Voes werd gevangen genomen en met Johanne Esch den 1sten Julij 1523 op de markt te Brussel openlijk verbrand. Op Luther maakte de dood dezer beide martelaren zulk een indruk dat hij dien in een lied bezong, door Willem van Haecht in het Nederd. gebragt.
Zie Nieuwenhuis en Schultz Jacobi, Bijdr. D. I. bl. 1 vgg., Kist en Rooijaards, K.A. D. V. b. 461, en vooral zijne biografie door Prof. van Eijke.