[David Vinckeboons of Vingboons]
VINCKEBOONS of VINGBOONS, (David), wiens naam op zes verschillende wijze wordt gespeld, in 1578 te Mechelen geboren, bewoonde met zijne ouders van zijn vroege jeugd af eerst Antwerpen, later Amsterdam. Hij leerde de kunst van zijn vader (die volgt); zijn smaak viel op kleine, zuiver geteekende en geestig geschilderde beeldjes, zoowel in historieele ordonnanties, als in boerenkermissen, bruiloften, landschappen enz. Het Oude-Mannenhuis te Amsterdam bezit van hem een kapitaal stuk, 14 voet breed, in 1603 geschilderd, en eene Loterij voorstellende, bij avond gehouden wordende, vol gewoel van allerlei volk met lantaarnen enz.
Rotterhamer stoffeerde sommige landschappen van hem; ook teekende hij verscheidene voorwerpen zooals vogelen, visschen, boomen enz. Het Haagsch Museum bezit van hem een Landschap en het Amsterdamsche het Hof te 's Hage, benevens Prins Maurits en zijn hofstoet ter jagt uitrijdende.
In de Galery te Munchen ziet men van hem een stuk, voorstellende de kruisdraging van Christus naar den Berg Calvarie; de galerij te Weenen, de kruisiging met veel figuren en den H. Fulgentius.
Kramm vermeldt nog andere voortbrengselen van zijn penseelkunst, van welke vele in koper zijn gebracht. Ook beoefende hij het glasschilderen en de etskunst. In het Britsch Museum vindt men teekeningen van zijne hand. Hij overleed te Amsterdam in 1629. Zijn portret komt voor bij van Mander.
Zie van Mander; Houbraken; Immerzeel, Kramm Nagler; Kobus en de Rivecourt; Verwoert.