[Roland de Vicq]
VICQ (Roland de). Het geslacht van de Vicq, uit Fransch-Vlaanderen oorspronkelijk en oud en aanzienlijk, heeft onderscheidene bekwame mannen opgeleverd, van welke in de zuidelijke gewesten den meesten roem heeft verworven Hendrik de Vicq, Heer van Oosthove, Warnau en Meulevelt, die door zijne godsdienstige geschriften, veelal tegen de Ilervormden gerigt, den bijnaam van Noble theologien gedragen heeft.
Roland de Vicq komt onder den titel van Le seigneur Roland de Vicq de Northoven, in 1576 en 1577 voor. Bor noemt hem Roland Baillen van Wavrin. Hij werd in meer dan eene omstandigheid door de Algemeene Staten met nut gebruikt, vooral in het overhalen der Staten van Rijssel, Douay en Orchies, van welke hij een der afgevaardigde was, tot het dragen der gemeene lasten en tot redding des vaderlands. In 1577 teekende hij de Unie van Brussel, in 1579 was hij een der genen, die van wege Rijssel het verdrag met Parma sloten. Sedert dien oogenblik ijverde hij zeer voor de zaak des konings, en sneuvelde in 1580 bij het beleg van Meeuen.
Zie (over het geslacht) Nob. des Pays-bas, Suppl. IV, p 273. Sanderus, Flandr. ill. T. III, p. 51; Bor, N.O. D. II, bl, 101; J. de Jonge, Unie van Brussel, bl. 117, 118.